Данас се обележава Међународни дан старијих особа

Почетак » Данас се обележава Међународни дан старијих особа » Актуелно » Данас се обележава Међународни дан старијих особа

Међународни дан старијих особа је посебан дан за старије особе широм света. У свету и код нас се обележава 1. октобра са циљем да се нагласи колико је важно прилагодити окружење у коме живимо потребама и способностима становника трећег доба.

Тим поводом представнике Удружења пензионера је данас примио у име Градског већа и градоначелника др Слободана Гвозденовића проф. др Мирољуб Ивановић, члан Градског већа. Проф. др Ивановић је поздравио присутне и пожелео им добродошлицу. Он је између осталог истакао да град Ваљево и Градска управа посебну пажњу посвећује старијим особама и чине изузетне напоре на побољшању статуса пензионера. Након доношења Закона о укидању смањења пензија, а у намери да Ваљево буде и остане социјално одговоран град, одборници Скупштине града Ваљева су усвојили Стратегију социјалне заштите од 2018. до 2022. године. У том контексту за помоћ у кући за старе из градског буџета у овој години је опредељено 11.000.000, 00 динара за 160 старих лица.Такође у оквиру субвенције градског превоза Град је лицима преко 65 година живота обезбедио бесплатан превоз. Преко Црвеног крста Град финансира народну кухињу и то 500 оброка дневно за најугроженије породице. Уведене су и пензионерске картице, а такође постоји и попуст у СРЦ „Петница“ где цена улазнице за базен износи 250 динара, а за пензионере је 170 динара.

Неопходно је истаћи да је удео особа старијих од 60 година у порасту и да се тај тренд наставља са једне стране услед опадајућег наталитета, а са друге стране услед повећања дужине животног века.
Празник је по први пут обележен 1. октобра 1991. године. Празник се обележава подизањем свести о проблемима с којима се суочавају старији. То је такође и дан када се вреднују доприноси старијих људи у друштву.