Данас се завршавају радови на цевоводу

Почетак » Данас се завршавају радови на цевоводу » Вести » Данас се завршавају радови на цевоводу
Радови на рехабилитацији цевовода од водозахвата Пакље до Постројења за прераду воде на Пећини, због чега висинске зоне и рубни делови Ваљева протеклих пет дана имају проблема са водонсабдевањем, приводе се крају и током сутрашњег дана ће највероватније бити потпуно нормализовано водснабдевање, речено је на данашњој конференцији за новинаре представника Ваљева и јавних предузећа „Водовод“ и „Колубара“.
 
Јутрос је у резервоару на Постројењу за прераду воде на Пећини било 2,5 метара воде, од укупне висине резервоара која износи 4 метра, тако да је постигнута пуна стабилност система. Током јучерашњег дана скоро 90% корисника је имало воду у континуитету, рекао је Ђорђе Павловић, директор ЈКП „Водовод Ваљево“.
 
„Стабилизовала се потрошња што је омогућило да се боље управља системом и наизменично је искључивана лева и десна страна реке Колубаре. Оних осталих 10% корисника у висинским зонама и рубним деловима града, који и иначе имају проблема у најсушније доба године, добијало је воду са прекидима.
 
Белошевац смо успели да санирамо, део Седлара и Попаре, као и високу зону Петог пука, који се снабдева са резервоара у Кличевцу. Овај резервоар је великог капацитета, али се споро пуни, па највише зоне Петог пука споро добијају воду“, рекао је Ђорђе Павловић, Он је објаснио да један део потрошача у Седларима код Стрелишта и део Петог пука немају воду више од 40 сати из техничких разлога:
 
„Већи део тог дела Седлара је прикључен илегално, нестручно и неправилно, тако је и са делом Петог пука. Ови корисници нису угрозили водоснабдевање осталих, али су оштетили сами себе“, појаснио је Павловић.
 
„Вода је апсолутно безбедна за пиће и контроле се врше нон-стоп од уласка сирове воде у постројење на Пећини, до изласка и допремања до потрошача. Ми имамо нашу лабораторију, микробиолошке анализе ради Завод за јавно здравље. Водовод има успостављен систем ХАСАП, уведен ИСО стандард у контроли квалитета, производња воде се контролише од изворишта до крајњег потрошача. Ми смо строго контролисани што интерно, што екстерно, тако да никаквих проблема не може и не сме бити“, закључио је Павловић.
 
Миодраг Марковић, директор ЈП „Колубара“ обавестио је да се радови на рехабилитацији цевовода од водозахвата Пакље до Постројења на Пећини, због чега су и уведене рестрикције воде, спроводе убрзано и да се приводе крају.
 
„Данас ћемо успети још брже да напредујемо. Сви радови предвиђени на цевоводу се завршавају око 2, 3 сата поподне. Кренуло се снимањем обављених радова, јер се ради о специфичном послу. Варови и замене вентила на шахтовима се морају снимити. У сарадњи са „Водоводом“ ћемо ускоро пустити сирову воду у цевовод. То не значи да ће већ данас да се нормализује водоснабдевање, јер постоји процедура око дотока воде, чишћења и заштите. Посао на цевоводу је завршен пре предвиђеног рока“, рекао је Марковић.
 
Он је прокоментарисао поједине предлоге да је требало пустити у рад резервоар Гајина, како би се спречиле несташице:
 
„Резервоар Гајина није завршен и технички је било немогуће пустити га у рад, јер није урађен технички пријем и не може да буде стављен у функцију у овом тренутку.“
 
Миодраг Марковић се још једном извинио грађанима на непријатностима које су имали због несташица воде:
 
„Ово није исхитрена одлука, посао је планиран да се уради у овом временском периоду. Припреме су текле, све док се нису стекли услови на терену за извођење радова. То подразумева стабилно време, јер се цео посао обавља на неприступачном терену. Сам цевовод је на траси која пролази кроз парцеле које су приватно власништво. Све је то требало усагласити, донети одлуке и кренути у радове. Пре свега, требало је обезбедити значајна финансијска средства. Цео пројекат рехабилитације цевовода, дужине осам километара, кошта 308.000 евра. Ми смо препознали проблем губитка воде на цевоводу, урадили смо пројектну документацију, представили Делегацији ЕУ, који су определили новац, расписали јавну набавку и изабрали извођача.“
 
Начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић је поново упутио извињење грађанима и апеловао да се још мало стрпе.
 
„Подвукао бих значај целе ове инвестиције и град Ваљево је дао огороман акценат на обезбеђивање стабилности водоснабдевања за наредне деценије. Само од европских фондова смо повукли 6,3 милиона евра у задњих пар година. Ова реконструкција нам је послужила да неке осетљиве тачке, за које нисмо знали да постоје, санирамо мимо овог пројекта. У значајном мери ћемо обезбедити стабилност у водоснабдевању. Ово је посао који је трајао пет дана. 10% људи је имало проблем са водом, мада је незахвално говорити о бројкама, али нас већ током сутрашњег дана очекује стабилизација система водоснабдевања. Ово је морало да се уради због будућих генерација и због свих нас“, рекао је Александар Вујић Суботић.

Leave a Comment