Дани дечјег руског филма у Ваљеву од 24. до 27. априла

Почетак » Дани дечјег руског филма у Ваљеву од 24. до 27. априла » Вести » Дани дечјег руског филма у Ваљеву од 24. до 27. априла

 

Први пут у у Србији у граду Ваљеву биће организовани „Дани дечјег руског филма у Србији „Ваљево 2013″ (Бајке детињства)“. Ова врло значајна манифестација за циљ има да приближи култури Русије српској деци и  омладини.
 
Организатори фестивала су компанија „Вифсаида“, Фонд „Мир и хармонија“ и Град Ваљево.
Финансијски су помогли Фонд „Руски мир“, а у организационом комитету су још Амбасада Руске федерације у Републици Србији, Министарство културе и информисања Србије, Руски дом у Београду, Друштво српско-руског пријатељства Ваљево, Међународни фонд „Јединства православних народа“ (српско одељење), Координациони савет руских сународника који живе у Србији, Фонд обостране сарадње руско-српског пријатељства. Званични партнер је Благотворни фонд Оксане Фјодорове „Журите чинити добро“.
 
Владимир Николић, члан Градског већа је рекао да је Ваљево одабрано да у склопу инвестиционог- социјалног пројекта руске државе „Руси на Балкану“, буде домаћин ове манифестације. „Изузетна нам је част да као Град можемо бити домаћини једне овако занимљиве манифестације и ми ћемо се трудити да заједно са нашим партнерима из Друштва српско-руског пријатељства Ваљева будемо добри домаћини. Надамо се да ће наши суграђани посетити овај Фестивал и увидети да држава Русија, не само у оквиру социјалне и економске приче, може да понуди још више садржаја“, рекао је Владимир Николић.
 
Филип Кудрашов, директор Фестивала је рекао да Ваљевце очекује богат програм. „Наш Фестивал је експериментални фестивал и ништа слично није организовано ни у Југославији, ни у Србији. Трудимо се да све из овог програма буде интересантно деци. Наши сусрети биће у Центру за културу, Ваљевској гимназији, Техничкој школи и у школама у Бранковини, Драчићу и у школи „Десанка Максимовић“. Програм се састоји од савремених руских филмова, али и и филмове из прошлог времена. Ехо овог Фестивала, 29. априла биће у Новом Саду“, рекао је Филип Кудрашов.
 
Слободан Лазић Цимер, председник Друштва српско-руског пријатељства Ваљева се захвалио свим партнерима што су подржали организацију овог Фестивала и изразио наду да ће ово бити само један од садржаја, који за циљ имају промоцију руске културе и уметности.
 
У оквиру „Дана дечјег руског филма“ биће приказано 25 анимираних и један играни филм, организован округли сто на тему „Бајке детињства – Русија и Србија“, одржаће се научно-популарно предавање на тему „3Д је  пореклом из Русије?“, биће презентована издања дечје савремене књижевности, представљена изложба „Кинематографија у дечјем цртежу“ и „Руска играчка“.
 
Почасни гост Фестивала је филмски режисер, лауреат националне филмске награде „НИКА“, уметнички руководилац студија за анимирани филм „Пчела“ Марија Муат.
 
 
 
или на сајту www.bajke.ru
 

 

Leave a Comment