Дани гљива и лековитог биља на Дивчибарама од 29. јуна до 1. јула

Почетак » Дани гљива и лековитог биља на Дивчибарама од 29. јуна до 1. јула » Актуелно » Дани гљива и лековитог биља на Дивчибарама од 29. јуна до 1. јула

Дивчибаре ће као друга планина у Србији, после Копаоника добити гљиварске стазе. Ово ће бити уприличено за време трајања манифестације „Дани гљива и лековитог биља“  која ће се одржати испред хотела „Дивчибаре“ на Дивчибарама од петка, 29. јуна до недеље, 1. јула.

На овај начин ће се Дивчибаре сврстати у врх гљиварских дестинација и осим по природном богатству у гљивама и све популарнијем бављењу прикупљања гљива, понудиће посетиоцима и 24 обележене гљиварске стазе.

Организатор манифестације „Дани гљива и лековитог биља“ на Дивчибарама је Еколошко друштво „Медведник“, у сарадњи са Туристичком организацијом Ваљева, Економском школом Ваљева, хотелом „Дивчибаре“, а под покровитељством града Ваљева.

Први дан манифестације, петак, 29. јун је едукативни дан, уз учешће три предавача који ће одржати гљиварска предавања. Гости из Хрватске, међу којима је изузетан познавалац вргања, одржаће предавања у Конгресној сали хотела „Дивчибаре“. Окупљања и пријаве су од 14 часова, а у 18 часова почињу гљиварска предавања у Конгресној сали хотела „Дивчибаре“.

У суботу, 30. јуна  је свечано отварање манифестације у 11 часова, из отварање гљиварских стаза и изложбе гљива и фотографија. Од 11 до 14 часова траје гљиварски гастро фест, а од 15 часова је додела захвалница и признања, као и вечерња гљиварска журка. Гљиварска изложба, где ће бити изложене гљиве са простора Дивчибара и осталих ваљевских планина, које ће бити детерминисане, да би посетиоци могли да се упознају са врстама. Све заинетресоване ће у тајне гљива упутити стручњаци.

„Циљ нам је да развијемо гљиварски туризам, пошто смо ми најближи Београду и Новом Саду и велики број страница долази у Београд и посећује унутрашњост Србије, у потрази баш за оваквом врстом туризма. Овакав туристички потенцијал морамо искористити и ми из Еколошког друштва „Медведник“ сарађујемо са свима и са Туриститчком организацијом и са угоститељским објектима, да им помогнемо да се овакав туризам што боље развије.

Миколошко-гљиварски савез стоји иза нас и ту су најстручнији људи и врсни познаваоци гљива, па позивамо све љубитеље природе да од 29. јуна до 1. јула посете Дивчибаре и ову манифестацију“, рекао је Михаило Бирчанин, председник Еколошког друштва „Медведник“.

Михаило Бирчанин је рекао да ће Гастро фест у суботу бити посвећен специјалитетима од гљива.

„Пријатељи из Истре ће спремати специјалитете од тартуфа. Еколошке друштво „Медведник“ и Економска школа ће припремити казан са гулашом од гљива, који ће посетиоци моћи да пробају“, открио је делић кулинарских дешавања Михаило Бирчанин.

Више од годину дана Еколошко друштво „Медведник“ сарађује са Економском школом и кулинарским смером. Директор Економске школе Ваљево Драган Тимотић истакао је спремност ове школе да учествује у промоцији туризма и кулинарства, јер је ово прави начин да се ученици са сродних смерова у пракси сусретну са будућим занимањима.

„Драго ми је да се и на овај начин враћамо природи и да ће Ваљево и околина на мапи Србије бити препознат као гљиварски крај. Економска школа врло радо подржава овакве манифестације. Наши угоститељи, кулинари, туристички техничари учествоваће у овој манифестацији и спремни смо на сваки вид помоћи. Помажемо у припреми јела од гљива, што је сјајна ствар за наше ученике-кулинаре, који ће се упознати са оваквом врстом гастрономије, јер немају пуно прилике да се баве овом врстом јела. Желим пуно успеха манифестацији и надам се да ћемо се виђати и следеће године“, рекао је Драган Тимотић, директор Економске школе Ваљево.

Град Ваљево је финансијски подржао ову манифестацију, у оквиру конкурса за привредно-туристичке манифестације, рекла је Ана Марковић, директорка Туристичке организације Ваљева и указала да је постављање гљиварскх стаза значајно за едукацију деце која бораве на Дивчибарама, али и за остале посетиоце.

„Постављање 24 гљиварско-туристичких стаза отвара нови простор за туристичке садржаје на Дивчибарама. Поред бициклистичких и пешачких стаза, гљиварске стазе са новом сигнализацијом отварају могућност да се туристи едукују и упознају Дивчибаре као дестинацију богату гљивама и лековитим биљем. На Копаонику је пре осам месеци постављена сигнализација за гљиве и Дивчибаре су друге у Србији са овим таблама. Самим тим привући ћемо све више посетилаца, заинтересованих за гљиварски туризам, а он је у експанзији. Поред забвног карактера, манифестација „Дани гљива и лековитог биља“ на Дивчибарама има и едукативни садржај, тако да ће посетиоци добити нова сазнања о гљиварском свету, које врсте гљива постоје, која се јела могу направити од гљива, њихова корист за здравље и за исхрану. Ово је добра активност која ће се реализовати у самом центру Дивчибара. Очекује се велики број учесника из Хрватске, Словеније, Грчке који ће правити своје специјалитете“, рекла је директорка Туристичке организације Ваљева.

У ресторану „Златибор“ у Ваљеву, где је најављена ова манифестација, новинари су имали прилике да пробају део јела, који ће бити презентован на Дивчибарама. Поред рижота од гљива, паштете и пите од гљива, укусни гулаш са гљивама је гастрономска послалстица коју ће моћи да пробају сви посетиоци који ће бити на Дивчибарама 29. и 30. јуна јела која се могу направити од гљива.