Дани гљива на обронцима Медведника

Почетак » Дани гљива на обронцима Медведника » Вести » Дани гљива на обронцима Медведника
Ваљевске планине су традиционално добар домаћин бројним љубитељима природе. Скоро нетакнути предели Медведника, у духу слогана „Удахнимо природу Медведника“,  угостили су посетиоце манифестације „Дани гљива“ која се одржава већ 17 година. Тамошњи мештани искористили су прилику да презентују произовде од гљива, шумских плодова, али и других традиционалних органских производа, већ готово заборављених. Истовремено, искусни гљивари, чланови Гљиварског друштва едуковали су заинтересоване посетиоце о нутритивним и другим вредностима гљива, истичући важност конзумације овог производа. Многи су први пут посетили Медведник, први пут пробали производе од гљива и упознали се са лековитим биљем убраним на обронцима и пашњацима ове планине.
 
Манифестацију је прогласио отвореном Бошко Ђоковић, руководилац подмлатка Друштва Истраживача „Владимир Мандић Манда“. „Велика ми је част што имам прилику да вас све поздравим и ту посебно мислима на наше наследнике, уз жељу да вас идуће године буде још више. Надам се да ћемо се лепо дружити, али исто тако и помоћи овим нашим ваљевским селима. Проглашавам ову манифестацију отвореном“, рекао је Ђоковић.
 
Након свечаног отварања манифестације, награђени су најбољи дечији цртежи уз прогодан програм ученика Основних школа „Илија Бирчанин“ из Става и „Здравко Јовановић“ из Поћуте. Уприличена је и изложба лековитог биља, етно изложба домаће радиности, а посебну пажњу привуло је надметање искусних кулинарских мајстора у припремању гулаша од гљива из котлића, ловачког ћервиша и других домаћих специјалитета. Многи су искористили прилику да прошетају по оближњим стазама у пратњих искусних водича или у сопственој режији и да, опет у пуном смислу те речи „Удахну природу Медведника“ која плени својом лепотом, а која је током одржавања манифестације била у пуном сјају између осталог и због тога јер је викенд био у знаку дивног, неуобичајено топлог времена у нашим крајевима за октобар. Циљ манифестације и циљ организатора је и била афирмација ваљевских планина и тамошњих села, као природног ресурса који би уз улагање у инфраструктуру, добио значајније место на туристичкој мапи Србије. 

Leave a Comment