„Дани купине“ у недељу у селу Ставе

Почетак » „Дани купине“ у недељу у селу Ставе » Вести » „Дани купине“ у недељу у селу Ставе
Јубиларна, пета по реду привредно-туристичка манифестација „Дани купине 2012.“ одржава се у селу Ставе крај Ваљева,  у недељу 29. јула 2012. године. Циљ манифестације је презентација и популаризација пољопривредних и туристичких потенцијала Става и целог ваљевског краја.
 
Поред изложбе најбоље купине, изложбе домаће радиности и традиционалне српске кухиње, културног програма, предвиђени су забавни, уметнички и комерцијални садржаји.
 
Званично отварање манифестације је предвиђено за 13 часова. Планирано је да манифестацију отвори градоначелник града Ваљева Станко Терзић.
 
Покровитељ манифестације је Град Ваљево, организатор је Месна заједница Ставе, а суорганизатори су: РПК „Ваљево“, Туристичка организација Ваљево, Пољопривредна стручна служба „Ваљево“ и Дирекција за робне резерве и пољопривреду „Ваљево“.
 
Србија по производњи купине заузима четврто место у свету, одмах иза САД, Мексика и Кине и годишње се у нашој земљи са пет хиљада хектара земљишта добије око 30.000 тона овог воћа.
Купина се у четири села Месне заједнице Ставе гаји на преко 80 хектара и представља значајан производ мештана.  Овом манифестацијом се такође представљају и туристички потенцијали села са обронака Медведника, очувана пророда, као и могућност за гајење здравих производа. Овом манифестацијом афирмишу се и други производе од воћа које се гаји на овом подручју: сокови и џемови, а посебно купиново вино које би могло постати и бренд овог краја.

Поред такмичења произвођача купине, такмичарски карактер имаће и изложбе народног стваралаштва и традиционалне српске кухиње.

У оквиру пратећег програма Дом здравља ће у мобилној амбуланти вршити прегледе и дијагностику.

 

Leave a Comment