„Дани купине“ у Ставама

Почетак » „Дани купине“ у Ставама » Актуелно » „Дани купине“ у Ставама
s11s12s13s14s15s16s17s18s19s20s21s22s23s24s25s26s27s28s29s30s31s32s33s34s35s36s37viber image

Mанифестација “Дани купине” која се већ традиционално обележава, данас је по једанаести пут одржана у Ставама. Манифестацију је у име покровитеља, Града Ваљева, отворио градоначелник др Слободан Гвозденовић. У оквиру Купинијаде, одржана је и здравствена манифестација “Медицинско село” која је имала за циљ беспалтно пружање здравствених услуга мештанима овог села. Покровитељ манифестације био је Град Ваљево, а организатори су, поред мештана Става, и ФК Ракац, МЗ Ставе, ОШ “Илија БИрчанин” Ставе, ТО Ваљево, Регионална привредна комора Ваљево, Завод за пољопривреду Ваљево, ЈКП “Видрак”, ЈКП “Водовод”, Дом здравља Ваљево и Општа болница Ваљево.

На самом отварању менифестације приређен је културно-уметнички програм који је започео лепом и свима омиљеном народном игром “Ваљевка” коју је приредио КУД “Крушик” из Ваљева, док су у наставку пристуни мештани могли да уживају уз народну песму “Болна лежи Анђелија млада” у извођењу солисткиње Наташе Ћелић, “Три девојке збор збориле” и “Синоћ ми је долазио Ђорђе” у извођењу групе певача, али и у Шопским играма које је за присутне извео фолклорни ансамбл КУД-а “Крушик”.

Градоначелник др Слободан Гвозденовић је истакао да је задовољан посећеношћу имајући у виду временске непогоде које су претходних дана погодиле ово подручје и најавио обилазак најкритичнијих делова на територији МЗ Ставе. Према његовим речима, ситуација у овој месној заједници није идеална и постоји вероватноћа да ће већ сутра бити донета одлука да се и на подручју ове месне заједнице прогласи ванредна ситуација. То ће се, како каже, знати након одржане наредне седнице Штаба за ванредне ситуације која ће се највероватније одржати сутра.

„Знам да је ово време многе ствари пореметило и многе наше планове, када је „Дан купине“ у питању. Овде смо пре свега да уживамо у 11. традиционалном „Дану купине“, али исто тако да видимо шта су ове кише учиниле у последњих неколико дана и да вам помогнемо. Срећан вам „Дан купине“ и уживајте“, рекао је градоначелник на свечаном отварању манифестације.

Председница МЗ Ставе, Ана Младеновић, такође је истакла да је веома задовољна данашњом посећеношћу, нарочито имајући у виду обилне падавине претходних дана али и то да је овогодишњи род купине лошег квалитета.  Она је рекла да је то и главни разлог због чега је откупна цена купине јако ниска и износи свега 20 динара по килограму, што је за произвођаче јако лоше. Она се осврнула и на манифестацију “Медицинско село” и рекла да је веома задовољна због организовања ове манифестације имајући у виду да велики број мештана нема оверену здравствену књижицу те да им бесплатни превентивни прегледи ове врсте и те како значе.

Здравствена манифестација “Медицинско село” у организацији Дома здравља Ваљево

У просторијама Основне школе “Илија Бирчанин” у Ставама данас је у оквиру Купинијаде одржана здравствена манифестација “Медицинско село”. Ова манифестација имала је за циљ да се мештанима села Ставе пруже здравствене услуге у виду бесплатних превентивних прегледа. Оно што је значајно јесте да су превентивне прегледе могли да обаве сви заинтересовани мештани без обзира на то да ли имају оверену здравствену књижицу или не. У оквиру “Медицинског села” мештанима су на располагању били како лекари опште праксе тако и лекари специјалисти па су тако заинтересовани могли да обаве специјалистичке прегледе ког кардиолога, гастроентеролога, гинеколога, ОРЛ, очни преглед и преглед психијатра, а поред тога на располагању су били и запослени у Апотекарској установи „Ваљево“, кућна нега, патронажна служба и служба хитне помоћи.

В.д. директора Дома здравља Ваљево, др Бранка Антић, обилазећи ову манифестацију, рекла је да је задовољна одзивом мештана на превентивне прегледе и да је у периоду од 8 до 13 часова број пацијената био око 150. Она је навела да је ово врло значајна манифестација јер омогућава суграђанима да на брз и једноставан начин обаве жељене прегледе чак и ако нису здравствено осигурани. Она се захвалила комплетном медицинском особљу које је учествовало у Медицинском селу и поручила да ће се наставити са организовањем оваквих манифестација.

“Ми организујемо Медицинско село у свим већим месним заједницама које обухватају остала мања села тако да су готово сва села  на подручју општине Ваљево покривена овом манифестацијом једном годишње”, рекла је др Антић и додала да ће се, уколико буде било потребе, овакве акције одржавати и чешће.

Осврћући се на временске непогоде које су претходних дана погодиле подручје града Ваљева, др Антић је рекла да је амбуланта у Бранковини услед велике количине воде прокисла и да се врло брзо почети са санацијом. “Највећи проблем у Бранковини прави део реке Рабас који врло често плави, нарочито у ситуаијама када је јака киша, као што је био случај пре неколико дана”, изјавила је др Антић. Она је рекла да ће Дом здравља ребалансом буџета добити 1.200.000,00 динара који новац ће бити утрошен за реконструкцију ове амбуланте, а осим тога, према њеним речима, опредељена су и средства за реновирање крива Дома здраваља у Ваљеву.

Др Зоран Живковић, актуелни заменик градоначелника Ваљева, данас је такође учествовао у манифестацији “Медицинско село” као лекар у ултразвучном кабинету.

“Што се тиче посећености, данас је кроз овај кабиинет прошло око 70 пацијената са патологијом која је уобичајена за ово подручје и ово време. Нова обољења у односу на претходне године нису откривена, а промене које су присутне су углавном на дигестивном и уро тракту, док је мањих промена било и на штитастим жлездама што није ново откриће за наше подручје”, рекао је др Живковић и додао да у вези даљих индикација постоји само неколико консултација, од чега једна консултација хирурга и четири уролога.

Он је рекао и да ово није прва манифестација на којој он учествује као директан учесник и изразио наду да ће оваквих акција бити и убудуће, не само када су у питању Ставе, већ и када су у питању друга села ваљевског краја.

Упитан да, након два месеца на функцији заменика градоначелника, прокоментарише сарадњу са колегом др Слободаном Гвозденовићем, др Живковић је рекао да је она сасвим коректна, на једном колегијалном и пословно-принципијалном нивоу и изразио наду да ће тако и остати.

29