Деца из дијаспоре у посети Ваљеву

Почетак » Деца из дијаспоре у посети Ваљеву » Вести » Деца из дијаспоре у посети Ваљеву
 
Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић приредио је пријем за више од 130 деце из дијаспоре, која су се ове године десети јубиларни пут окупила на Моби у Соко граду  у организацији Епархије шабачке, а под покровитељством епископа шабачког господина Лаврентија. Идеја ове својеврсне мисије која прелази у лепу традицију је да се српска деца рођена у иностранству ближе упознају са културно-историјским знаменитостима Србије, да успоставе контакте са овдашњим вршњацима негујући српски језик и писмо и чувајући верски и национални идентитет. „Идејни творац овог лепог окупљања епископ шабачки Лаврентије препознао је потребу да деца и млади који живе у иностранству, а имају српско порекло, успоставе континуитет у очувању традиције и културе. Зато је пре десет година први пут и одржана Моба која на директан начин утиче на ове младе људе, јер многима од њих је ово јединствена прилика да се упознају са својим коренима, традицијом и да  осете дух свог народа“, рекао је овом приликом свештеник Зоран Ристивојевић и додао да су се на Моби ове године окупила српска деца из готово свих европских земаља, али и из Сједињених Америчких Држава.
 
Пожелевши им добродошлицу у наш град, градоначеник Јаковљевић овом приликом подсетио је на српске великане које је изнедрио ваљевски крај. „Град Ваљево има чиме да се поноси и историјом и културом. У овом крају је рођен први српски премијер Прота Матеја Ненадовић, први српски министар унутрашњих послова Јаков Ненадовић, рођена је и наша највећа песникиња Десанка Максимовић, као и војвода Живојин Мишић. Ми се поносимо и тиме што у непосредној околини града почивају и мошти Светог Владике Николаја Велимировића и Аве Јустина Поповића“, рекао је градоначелник Јаковљевић. Овом приликом деца из дијаспоре упознала су се кроз презенатцију града Ваљева и са туристичким, привредним и другим потенцијалима, али и природним богатствима.
 
Деца ће боравити на Моби у Соко граду до 19. августа. Пре Ваљева посетили су Републику Српску, Братунац, видели су реку Дрину, а у плану је да посете и Лозницу, манастир Троношу и Тршић, чиме ће њихова овогодишња посета бити у потпуности заокружена.   

Leave a Comment