Деца из социјално угрожених породица на летовању у Чању о трошку града

Почетак » Деца из социјално угрожених породица на летовању у Чању о трошку града » Актуелно » Деца из социјално угрожених породица на летовању у Чању о трошку града

У оквиру Локалног плана акције за децу, град Ваљево по први пут ове године организује летовање за основце из социјално угрожених породица на Црногорско приморје. Деца узраста од четвртог до седмог разреда, њих 50 биће смештено седам дана од 23. до 30. јуна  у хотелу „ Лара“ са три звездице, у Чању.

Председник Савета за социјалну политику града Ваљева Радоица Рстић детаљно је образложио активности које се у оквиру ЛПА спроводе на састанку у разговору са родитељима ученика који путују на море.

„ Град Ваљево кроз ЛПА за децу сваке године издваја одређена средства из буџета, која се кроз пројекте и кроз одређене активности у летњем периоду, када су деца на распусту, реализују у граду Ваљеву. То су разноврсне активности које су углавном у  претходном периоду биле сконцентрисане на градску децу. Ове године Град је увећао средства у буџету за ЛПА и определио три милиона динара за те намене. Један од великих пројеката који се из године у годину реализује је пројекат школице пливања тј. школица за непливаче. Сваке године поменуту обуку прође 150-оро деце у СРЦ „Петница“ и то су махом градска деца, обезбеђен им је превоз до базена и инструктори пливања. Те активности се одвијају током јула и августа, а деца су подељења у три групе. Нажалост до сада није било деце из руралног подручја која би користила СРЦ „Петница“ и прошла све те обуке, из разлога што је било немогуће обезбедити превоз и ускладити термине за сву децу са сеоског подручја јер су доста удаљени од града. Ове године донели смо одлуку да изменимо финанасијски план и да поред неких програма који су били реализовани у претходном периоду, а који нису били довољно видљиви, определимо део новца за децу са сеоског подручја и да њима пружимо подршку. Наиме град Ваљево је издвојио 900.000 динара да ове године децу са села из социјално угрожених породица пошаље на летовање. Спроведен је конкурс јавне набавке а најповољнију понуду је доставила туристичка агенција „Рекреатива“ из Ваљева. Обезбеђени су стручни пратиоци педагошке струке са искуством, лекар-педијатар који ће водити рачуна о њиховом здрављу као и путно осигурање. Водило се рачуна да из сваке породице иде по једно дете. За следећу годину ћемо се потрудити да број деце која буду ишла на летовање буде дупло већи,“ истакао је Рстић.

Донета је одлука да свим породицама чија деца иду на летовање буде издвојено по 10.000 динара, кроз једнократну новчану помоћ. У одабиру деце која ће летовати у Чању велику помоћ пружили су директори школа из сеоских подручја, као и Центар за социјални рад „Колубара“ Ваљево.