„Дечија недеља“ oд 7. до 13. октобра

Почетак » „Дечија недеља“ oд 7. до 13. октобра » Актуелно » „Дечија недеља“ oд 7. до 13. октобра

„Дечија недеља“ биће одржана ове године од 07 – 13. октобра под слоганом „Да право свако – дете ужива лако“. Конвенција Уједињених Нација о правима детета ове године обележава јубилеј, 30 година од потписивања уговора у области људских права која се тичу сваког детета.

У програму дечије недеље учествују све основне школе града Ваљева и Музичка школа „Живорад Грбић“, Предшколска установа „Милица Ножица“, удружења „Анђели чувари“, „Наши снови“ и „Загрљај“, Друштво за целебралну парализу, Дом здравља, Матична библиотека, Црвени крст, Савез за спорт и физичко васпитање и Центар за културу.

„Сваке године „Дечија недеља“ се одржава прве недеље у октобру, од понедељка до недеље. Ове године то је од 07. – 13. октобра, јер понедељак је био 30. септембар, што не чини „пуну“ октобарску недељу. Средства издвојена из буџета града износе 240 000 динара, а средства из буџета Републике Србије која се добијају од продаје маркице током трајања прошлогодишње „Дечије недеље“ износе 88 267 динара, што укупно износи 328 267 динара за овогодишњи програм“, рекао је председник одбора Дејан Богојевић.

„Ове године програм је прилично обиман и одбор за спровођење ове значајне манифестације денео је одлку да у градски програм „Дечије недеље“ уђу и програми који се тичу све деце нашег града. Тако да они програми које свака школа, као и предшколске установе организују не улази у званични програм. Ако сагледамо све то, сигурно преко сто различитих програма ће се десити у Ваљеву у оквиру „Дечије недеље“, док је у званичном прогаму наведено четрдесетак различитих активности прилагођених деци“ навела је Ангелина Лукић.

Домаћин овогодишње „Дечије недеље“ је Прва основна школа, па је и свечано отварање Дечије недеље у овој школи, првог дана 07. октобра у 10 часова.

„Прва основна школа домаћин је овогодишње „Дечије недеље“ која има мото Да право свако – дете ужива лако. Све програме које смо планирали у нашој школи прилагодили смо овом мотоу. Позивам све ученика основних школа, предшколце и средњошколце да дођу на свечанон отварање манифестације. „Дечија недеља“ се организује у октобру, али практично са овим мотом траје читаву годину и читаве године треба водити рачуна о правима детета зато смо у неке програме укључили и родитеље“ истакла је директорка Прве основне школе Милева Мојић.