Дечја недеља од 5. до 11. октобра

Почетак » Дечја недеља од 5. до 11. октобра » Вести » Дечја недеља од 5. до 11. октобра
„Подршка породици – најбоља подршка деци“ слоган је овогодишње Дечје недеље која се одржава од 5. до 11. октобра, речено је на данашњој конференцији за новинаре. На конференцији је представљен програм предстојеће манифестације посвећене најмлађима.
 
Начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић у обраћању новинарима подсетио је на историјат ове манифестације и рекао да се ова манифестација у Србији обележава од 1987. године сваке прве недеље октобра. Она се обележава под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и наравно уз њихову финанасијску подршку као и до сада. Начелник Вујић Суботић истакао је да је Град Ваљево обезбедио 200.000 динара за спровођење свих програма овогодишње манифестације. Он се захвалио Организационом одбору и свима који су дали свој допринос кроз добре предлоге.
 
Основна школа „Милован Глишић“ је овогодишњи домаћин ове дечје манифестације. „У овој школи ће бити посађено дрво генерације чиме ће бити и озваничен почетак ове манифестације. Ученици школе ће пустити поруке породици како би деца расла срећна и задовољна путем балона напуњених хелијумом“, рекла је директор школе Наташа Бадовинац. „Од програма на нивоу града у среду 7. октобра је предвиђено засадимо дрво породичне среће где такође ученици школе домаћина доводе своје родитеље, качимо поруке подршке наше породице, шаљемо их у свет. Уједно организујемо и једну хуманитарну акцију за дечака са посебним потребама уз пратњу оркестра ученика наше школе, тако да ће бити доста родитеља и ученика и наравно позивамо све да се одазову овој акцији“, истакла је директорка Наташа Бадовинац. Она је посебно издвојила програм под називом „Породична квизијада“, који ће бити одржан у петак 9. октобра у Центру за културу на великој сцени. Овај програм је осмишљен тако што свака основна школа даје своју породицу (мама, тата и деца) и свака та породица негде представља школу. У овој игри која је искључиво забавног карактера су укључене све основне школе са циљем да се направи сарадња са школама и наравно да у игру буду укључени и родитељи и деца. На један забаван начин доћи ће се и до победника породичне квизијаде. Директорка је истакла да је предвиђено много активности у школи а такође и велика ангажованост деце и наставника.
 
Представник Организационог одбора Ангелина Лукић је истакла да и ове године има доста програма поводом обележавања „Дечје недеље“ на градском нивоу – програма који се односе на сву децу града Ваљева. Она је нагласила да су учешће у прављењу програма узеле све основне и средње школе појединачно на свом школском нивоу, како би организовале многобројне активности везане за ученике те школе и за њихове госте. Сви програми који су стигли су изузетни програми, тако да је било тешко направити селекцију и било би лепо кад би дечја недеља трајала много дуже како би сви ти програми угледали светлост дана.
 
 
Трибина ауторке књиге „Породични буквар“ Милице Новковић, поклон представе „Софија –Баст“предшколцима и првацима града Ваљева, представа „Марко Краљевић и Муса Кесеџија“, концерт квартета „Мисс“ и остали концерти класичне музике, наступ полазника школе бубњева Бранка Павловића, писци у гостима, књижевне вечери, дечји карневал само су део програма који очекује најмлађе.
Представљање здравих стилова живота, предности дојења деце, седница ученичког парламента, подршка ученицима са инвалидитетом, спортска такмичења, само су неке од активности „Дечје недеље“.
Током трајања „Дечје недеље“ у излозима продавница у БИД зони биће изложени дечји радови. У суботу, 10. октобра ће бити организована трка за срећније детињство од беркове бране до мејине чесме на градцу, у организацији Атлетског клуба „Металац“, на којој ће наступити предшколци и ученици ваљевских школа.
 
Град Ваљево и партнери, међу којима су школе, спортски клубови, градске установе и бројни појединци и ове године су се потрудили да обезбеде разноврстан и занимљив програм за децу.
 
Дечја недеља указује на важна и актуелна питања, истичући потребу даљег развоја савременог националног система за промоцију и заштиту дечјих права, а такође подстиче унапређење положаја детета у нашем друштву кроз континуирани развој свих услова и пружање и финансијске, социјалне, здравствене, културне и образовне подршке за остварење ових циљева.
 

Leave a Comment