Делегација Чешке у Ваљеву

Почетак » Делегација Чешке у Ваљеву » Вести » Делегација Чешке у Ваљеву

Делегација Одбора за заштиту животне средине Скупштине Чешке Републике, представници неколико министарстава Чешке Владе и Амбасаде ове земље у Београду посетили су у среду, 19. новембра Ваљево.Након обиласка бране Стубо-Ровни и црпне станице Пакље, чија изградња је, између осталог, финансирана и донацијама Чешке републике, гости из Чешке разговарали су са представницима града и директорима јавних предузећа.

У пријатељском разговору чуло се да су односи између Србије и Чешке увек били одлични и да је жеља обе стране да се настави са том традицијом. Вацлав Менцл, потпредседник Одбора за заштиту животне средине Скупштине Чешке Републике истакао је да је након посете Ваљеву изузетно задовољан оним што је видео, али и пријатељском атмосфером коју осећа. “Врло је битно што сте нас позвали у Ваљево да видимо конкретне видове сарадње. Усуђујем се да кажем да је сарадња веома успешна. Овде се десило нешто што је био пилот пројекат сарадњеЧешке са Србијом.  У Ваљеву се реализују пројекти не само од чешког, већ и од новца Европске Уније и Србије. Сви ови пројекти које смо видели и о којима смо чули, су рационални пројекти са добрим резултатом. То значи да можемо својим колегама у Скупштини Чешке мирне савести предочити резултате рада. Можемо им рећи да су средства из буџета Чешке рационално потрошена и да су резултирала одрживим и корисним пројкетима у Ваљеву”, рекао је Менцл.
 
С обзиром да ће Чешка ускоро председавати Европском унијом, ваљевске новинаре је интересовало да ли се може очекивати нека нова сарадња и реализација пројеката са Ваљевом. “Оно што можемо да потврдимо је да ће област животне средине остати један од приоритета Чешке. Ако Ваљево поднесе онако добре пројекте какве је до сада подносило, онда постоје шансе да се настави сарадња. Ми бисмо могли да помогнемо и у припреми за коришћење средстава из ЕУ, када Србија постане кандидат за чланство у ЕУ”, рекао је Михал Паствински, директор Одељења за развојне пројекте Министарства животне средине Чешке.  У делегацији из Чешке били су још, чланови Одбора за заштиту животне средине Ладислав Млчак, Ладислав Либи, Јири Кратки, Андреа Туречкова из Одељења за ЕУ Министарства финансија, Вацлав Матушек, заменик директора Одељења за билатералне економске односе Министарства спољних послова, Јана Долежалова, представник Секретаријата Одбора за заштиту животне средине Скупштине и Алжбета Мухова, представник Одељења за међународне односе. Поред њих, ту су били и представници Амбасаде Чешке Републике у Београду, Сватоплук Чех, шеф Економског одељења и Алена Обрусникова, III секретар Амбасаде, као и представници фирме ВХС из Брна, која је партнер Ваљеву на пројектима, Јозеф Пикола, директор фирме и Властимил Јанош.
 
Разговорима су присуствовали и помоћник министра за заштиту животне средине и просторно планирање Александар Весић и Михајло Ђукић, самостални саветник.
Домаћини бројној делегацији Чешке били су градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, заменик градоначелника Станко Терзић, помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић, Драган Деспотовић, директор ЈКП “Топлана”, Селимир Манојловић, директор ЈКП “Водовод”, Милан Матић, директор ЈП “Дирекција за изградњу Ваљева”, Љубомир Муцић, директор ЈКП “Колубара” и Милан Милутиновић, помоћник директора ЈКП “Колубара”.

 

Leave a Comment