Делегација града Прилепа у посети Ваљеву

Почетак » Делегација града Прилепа у посети Ваљеву » Актуелно » Делегација града Прилепа у посети Ваљеву

Ваљево је посетила делегација македонског града Прилепа, на челу са градоначелником Марјаном Ристески, а у саставу: Сашко Самарџиоски, директор Прилепске пиварнице, Ирена Јакимовска, менаџер Комфи Ангел, Горан Цуцулоски, власник Кривогаштанипромет, Гордана Тошеска, директор Водостопанство Прилеп, Стевчо Димески, регионален директор Стопанске банка Скопје, Звонко Ѓорѓиоски, директор месне индустрије Марфил, Ристо Најдоски, Регионална комора Прилеп, Петар Ристески, директор Опште болнице Прилеп, Драге Звездакоски, начелник финансија Општине Прилеп и Зероски Костадинчо, директор компаније Ники комерц Прилеп.

Са делегацијом из Прилепа, о могућностима унапређења сарадње, разговарали су градоначелник Ваљева Станко Терзић, заменик градоначелника Жарко Ковач, помоћник Милорад Илић као и представници Регионалне привредне коморе Ваљево. Овом приликом градоначелник Станко Терзић је нагласио да би између два града требало проширити сарадњу на свим нивоима, пре свега у области привреде. Он је нагласио и то да би убудуће заједнички циљ требало да буде и стварање услова за коришћење средстава из фондова и програма Европске уније за реализацију регионалних и других пројеката од ширег значаја. Као пример добре праксе, градоначелник је истакао ЈП “Колубара” које је за реализацију пројекта изградње магистралног цевовода аплицирала за средства из фондова Европске уније и добила шест милиона евра.

“У Ваљеву се настављају живе и интензивне међународне активности. Пре два дана били су представници једне кинеске фирме који су заинтересовани да са нашим предузећима обезбеде извоз јунећег и јагњећег меса у Кину. У питању је пројекат који може дугорочно много да значи за наш крај. Јуче смо отворили и Сајам привреде Западне Србије, а данас су нам у посети драги гости из Прилепа из Македоније, док вечерас очекујемо и делегацију града Велења коју предводи градоначелник Бојан Контич”, рекао је градоначелник Станко Терзић и додао:” Повод доласка делегације из Прилепа је унапређење сарадње између наше две коморе. У делегацији Прилепа је и представник фирме “Витаминка”, које је највеће предузеће у Прилепу, а ја сам изразио жаљење што наша “Србијанка” више не ради јер би нам то много значило. Ми са Прилепом имамо једну добру сарадњу и надам се да ће убудуће наша сарадња бити још интензивнија. Прилику да размене искуства и успоставе контакте имаће привредници из Прилепа са нашим привредницима на СПРЕГ-у”, рекао је градоначелник Терзић.

Градоначелник Прилепа Марјан Ристески захвалио се овом приликом на гостопримству руководству града Ваљева и истакао да су два града до сада имала добру сарадњу у области културе. „Ова наша посета има циљ да се успостави економска сарадња између привредника из Прилепа и Ваљева. Ваљево и Прилеп су слични градови, по структури економије, по броју становника, по површини, али и по менталитету становника. Наш заједнички циљ, циљ наше две државе, је улазак у Европску унију. Размена искуства допринеће заједничком наступу у циљу повлачења средстава из европских фондова. Наши и ваши привредници имаће прилику да размене искуства и евентуално успоставе сарадњу. Имате Ваљевску пивару, са нама у делегацији је директор Прилепске пиваре, као и представници других фирми из области прехрамбене индустрије, тако да имамо прилику да успоставимо сарадњу“, рекао је градоначелник Прилепа Ристески.

Током посете Ваљеву, делегација града Прилепа обићиће Ваљевску пивару, брану и акумулацију Ровни, а посетиће и Сајам привреде Западне Србије, као и Истраживачку станицу Петница.