Делегација из Ваљева посетила Марибор и Велење

Почетак » Делегација из Ваљева посетила Марибор и Велење » Вести » Делегација из Ваљева посетила Марибор и Велење
Четворочлана делегација града Ваљева –градоначелник Зоран Јаковљевић, начелница Одељења за локални развој, привреду и комуналне послове Тијана Тодоровић, директор Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева Милан Матић и директорка Центра за културу Катарина Маринковић, боравила је у Марибору у Словенији. Овом приликом чланови делегације из Ваљева  разговарали су са руководством града Марибора о искуствима приликом конкурисања са пројектима за средства из европских фондова као и о другим темама од значаја за успостављање сарадње посебно у области културе имајући у виду да је град Марибор проглашен Европском престоницом културе, а Ваљево претендује да добије исти статус у будућности.
 
„На дан када смо ми боравили у Марибору они су усвајали свој буџет и то је оно што је мене као градоначелника највише занимало, однос између њиховог града и нашег, с обзиром на то да смо приближно исте величине. Наш буџет је око 21 милион евра, а буџет града Марибора за 2012. годину је 138 милиона евра и оно што је значајно, а то је велики проценат у буџету који се добија из европских фондова. Зато је важно на време припремити пројекте, посебно сада када имамо статус кандидата, јер сада су посебно интересантне компоненте фондова које се односе на инфраструктуру“, рекао је између осталог градоначелник на конференцији за новинаре.
 
Делегација из Ваљева приликом боравка у Словенији, посетила је и компанију „Горење“ у Велењу где је градоначелник Јаковљевић разговарао са председником Управног одбора ове компаније Фрањом Бобинцем и чланом Управног одбора Бранком Апатом. „Тема је била нова фабрика „Горење“ у Ваљеву у светлу неких догађања у предходним месецима. Ми смо иницирали да направимо неки заједнички план активности што се тиче изградње нове фабрике у Ваљеву. Договорили смо се да заједнички, као што смо и целе предходне године радили, наставимо да радимо. Када њихов Надзорни одбор буде донео одлуке, као и када се буду донеле одлуке, не на локалном, већ на републичком нивоу, онда ћемо објавити када ће бити почетак изградње нове фабрике. Ми се надамо да ће врло брзо да крену радови, али морају неке одлуке да се дефинишу, од тога, прва се већ десила, Влада Републике Србије донела је нову Уредбу о условима и начину привлачења директних инвестиција, која предвиђа да се субвенције дају локалним самоуправама на основу бодовања инвестиција. На основу тих критеријума компанија „Горење“ би требало да има највећи број бодова и да добије највеће субвенције за запошљавање и ја се надам да ће ова компанија врло брзо донети одлуку о изградњи, а за то време све надлежне службе града Ваљева интензивно раде на припремању све потребне документације, како би „Горење“ што пре добило
локацијску дозволу и почело са изградњом нове фабрике“, истакао је између осталог градоначелник Јаковљевић.
 
Директорка Центра за културу Катарина Маринковић и директор Дирекције Милан Матић, говорећи о посети Марибору, истакли су да је ово била прилика да се делегација из Ваљева упозна са пројектима из области културе и инфраструктуре за које је Марибор добио средства из европских фондова и на основу којих је овај град значајно проширио своје капацитете. Ваљево има потенцијале да реализује сличне пројекте, а улазак наше земље у ЕУ омогућио би коришћење средстава из европских фондова који нам сада нису доступни. 

Leave a Comment