Делегација Републике Белорусије данас у посети Ваљеву

Почетак » Делегација Републике Белорусије данас у посети Ваљеву » Актуелно » Делегација Републике Белорусије данас у посети Ваљеву

Пријатељски односи Србије и Белорусије су традиционално добри, али су могућности и потребе много веће сагласили су се представници делегације Белорусије, коју је данас примио заменик градоначелника Ваљева др Зоран Живковић. У делегацији су били амбасадор Републике Белорусије у Београду Валериј Бриљов, саветник Амбасаде Белорусије Михаил Кажуро и Иван Александрович Чарота, истакнути белоруски слависта, професор и шеф Катедре за словенске књижевности белоруског државног универзитета у Минску.

Привредну сарадњу две земље карактерише мали обим робне размене као и недовољно инвестиција на обе стране. Заменик градоначелника др Зоран Живковић је истакао да је потребно дефинисати сарадњу и развијати заједничке пројекте у области спорта, културе, туризма, верског туризма, медицине и привреде.

У Белорусији град Ваљево већ дуго види битног заједничког пријатеља, а потврда тога је и Споразум о сарадњи Града Ваљева и белоруског града Молодечно, који је потписан у јануару 2017. године, а дефинише развијање сарадње у сферама делатности од заједничког интереса: економији, индустрији, трговини, заштити животне средине, туризму, култури, хуманитарној сфери, образовању, спорту, предузетништву, информативним технологијама, градском планирању и систему саобраћаја.

Заменик Живковић се у име градоначелника др Слободана Гвозденовића захвалио представницима Амбасаде Белорусије на подршци уз обећање да ће Град учинити све како би се промовисали изузетно добри односи два братска народа.