Десанкини мајски разговори у Бранковини

Почетак » Десанкини мајски разговори у Бранковини » Актуелно » Десанкини мајски разговори у Бранковини

„Радујем се, моја се душа напросто радује и због тога што сам дуго година, од 1974. познавао уважену песникињу Десанку Максимовић. Она је сјајна липа словенства, бреза чије лишће не престаје да шумори. Она је свето име, урезано у стабло нашег национа и нашег језика“, рекао је песник Милан Ненадић у Бранковини, након што му је додељена књижевна награда „Десанка Максимовић“ за 2017. годину. Статуету Десанке Максимовић и плакету уручио му је управитељ Задужбине „Десанка Максимовић“ проф. др Бојан Ђорђевић, чиме се Милан Ненадић придружио најзаначјнијим српским песницима, који су добитници ове награде.

Жири за доделу награде Задужбине „Десанка Максимовић“ радио је у саставу: Мирослав Максимовић, проф. др Валентина Питулић, мр Јован Пејчић, др Светлана Шестовић, и проф. др Бошко Сувајџић, који је као председник жирија и прочитао образложење.

„За свеукупни допринос српској поезији за 2017. годину, награда је додељена песнику Милану Ненадићу. Он је богомдани песник. Редак је пример песника стилски тако избрушеног и дотераног израза у савременој српској поезији. Истанчан мајстор везаног стиха, артифицијелни чувар традиције. Мајстор заната. Где год да је градио, дубоко је засецао, темељно клесао, мајсторски цизелирао. Ненадић пиште из горког обиља личног удеса, дивљег канона историјског искуства, звездарних образаца светске и национане поезије“, каже се, између осталог, у образложењу жирија.

У оквиру манифестације Десанкини мајски разговори одржан је пригодан програм, који је започео полагањем цвећа на гроб највеће српске песникиње Десанке Максимовић.

У име града Ваљева, добитника и присутне је поздравио председник Скупштине града Ваљева Милорад Илић.

„Одлука о додели награде је донета непосредно после Десанкине смрти 1993. године, а прву награду је 1994. године добио истакнути српски књижевник Љубомир Симовић. Иницијатор за установљавање ове награде био је дугогодишњи председник Задужбине „Десанка Максимовић“ проф. др Слободан Ж. Марковић и дугујемо му захвалност на тој иницијативи, јер су у протекле 24 године истакнути српски књижевници и песници добили ову награду. Управо добитници сведоче о значају награде „Десанка Максимовић“, истакао је Милорад Илић, председник Скупштине града Ваљева.

У оквиру програма, одржан је мини концерт хора „Лучинушка“, који постоји 45 година и који негује музичко наслеђе словеснких народа.

У оквиру Десанкиних мајских разговора, синоћ је проглашена победница 24. средњошколског конкурса, а то је Амина Куч из Рожаја.

Задужбина „Десанка Максимовић“, град Ваљево, Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“ и Ваљевска гимназија организатори су ове манифестације, која се одржава у Бранковини сваког 16. маја, на дан рођења Десанке Максимовић.