Десанкино Михољско лето у Бранковини

Почетак » Десанкино Михољско лето у Бранковини » Вести » Десанкино Михољско лето у Бранковини
„Десанкино Михољско лето“, традиционална манифестација посвећена великој српској поетеси, која је својим стиховима утиснула најзначајнији печат у српској књижевности 20. века, одржана је данас у њеној родној Бранковини. Слоган овогодишње манифестације био је „Имам разлога да се будим, радост ме чека…“, а пригодан програм припремила је Основна школа „Прота Матеја Ненадовић“ која обележава 180 година постојања. Ученице ове школе Ивана Спасојевић, Ана Радојичић и Милица Новаковић рецитовале су Десанкине стихове, одабране музичке нумере свирали су на гитари и виолини Стојан Цупац и Борис Павловић, а група ученика ове школе показала је и своје глумачко умеће у позоришној представи „Краљевски фестивал“ коју су припремили са менторком професорком Александром Кнежевић.
 
Овом приликом, у име Града, цвеће на хумку Десанке Максимовић положили су помоћници градоначелника Радоица Рстић и Селимир Манојловић. „Песници, сликари и сви остали уметници у овом месту црпе велику инспирацију за своја дела, а њихова енергија надахњује све нас. Због тога сми им ми у Ваљеву веома захвални, јер спој њихових енергија са енергијом Бранковине даје нам снагу и мотивише нас да ово знаменито место не буде заборављено. Упркос тешким временима, идеја Бранковине и ове манифестације, као и других дешавања, путоказ су и за нас који водимо локалну самоуправу да са посебном пажњом, поштовањем и бар мало изнад реалних могућности, улажемо у Бранковину. Улагања нису велика, али је битно да је из године у годину ово место све лепше, уређеније и привлачније за посетиоце. Оно што је још важније је да је сачувало душу и одолело претераној модернизацији, која би му само окрњила лепоту“, рекао је између осталог на данашњој манифестацији, обраћајући се бројним гостима и ученицима не само из нашег краја, већ и из Основне школе „Десанка Максимовић“ из Бања Луке, помоћник градоначелника Радоица Рстић.

На данашњој манифестацији проглашени су и победници литерарног конкурса под називом „Имам разлог да се будим, радост ме чека“. Победница овог конкурса је Жељана Милинковић из ваљевске Основне школе „Милован Глишић“, друго место освојила је Јулијана Илић, ученица Основне школе „Милован Глишић“ из Ваљевске Каменице, а треће Милица Новаковић, ученица ваљевске Основне школе „Десанка Максимовић“. 

 
 

Leave a Comment