„Десанкино Михољско лето“ у Бранковини

Почетак » „Десанкино Михољско лето“ у Бранковини » Вести » „Десанкино Михољско лето“ у Бранковини

 

„Десанкино Михољско лето“, које се традиционално одржава сваког 12. октобра у Бранковини, у част велике песникиње Десанке Максимовић, ове године је окупило госте из Босне и Херцеговине и Ваљева.
 
О.Ш. „Десанка Максимовић“ из Драгочаја код Бањалуке, као и школе „Драгољуб Илић“ из Драчића, „Десанка Максимовић“ и „Андра Савчић“ из Ваљева и домаћин-школа „Прота Матеја Ненадовић“ припремили су леп програм за овогодишње „Десанкино Михољско лето“. Рецитовање Десанкине поезије, песма и игра, представа „Три прасета“ луткарске групе „Црчак“, оживеле су простор поред Десанкине школе.
 
Програм је започео полагањем цвећа на гроб песникиње у присуству деце, али и гостију- помоћника градоначелника Ваљева Радоице Рстића, директора Ваљевске гимназије Радише Ковачевића и директорке Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ Зорице Милинковић, као и многих других.
 
„Верујем дубоко да је Десанка Максимовић данас са нама и да мотри на нас и зато се трудимо да будемо добри, да будемо бољи и срдачнији. Бранковина је не само родно место наше велике песникиње Десанке Максимовић, она је центар писмености и духовности, али и наше традиције и историје. Овде су ударени темељи модерне државе Србије. Прота Матеја Ненадовић и његов отац Алекса, Јаков, Љуба Ненадовић, Десанка Максимовић, довољни су разлози да се град Ваљево и читава Србија сконцентришу на Бранковину и да она буде значајна, какво јој место у историји и припада“, рекла је директорка Библиотеке Зорица Милинковић, поздрављајући госте.
Град Ваљево, Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“, Културно-просветна заједница Ваљева и Задужбина Десанке Максимовић су организатори овогодишњег „Десанкиног Михољског лета“.

 

Leave a Comment