Десет година од погибије пилота

Почетак » Десет година од погибије пилота » Вести » Десет година од погибије пилота

Град Ваљево и општина Осечина обележили су деценију од херојске погибије пилота пуковника Миленка Павловића на небу изнад свог завичајног краја, 4. маја 1999. године у НАТО бомбардовању.

На споменику подигнутом у његову част, у Ваљеву тачно у 12.04 часова, почетак церемоније полагања венаца и цвећа симболично је означио припадник авијације Војске Србије у МИГ-у 29, који је у ниском лету прелетео Ваљево и Осечину, баш као што је небројено пута у годинама иза нас то чинио славни пилот Павловић.

Венце и цвеће положили су чланови породице, припадници Војске Србије, Министарства одбране, представници државних и локалних управа, пријатељи и поштоваоци пилота Павловића. Програм су употпунили ученици Музичке школе „Живорад Грбић“ и рецитатори Ваљевске гимназије. Говорећи овом приликом о животном путу храброг пилота, пуковник пилот Милан Милинковић поручио је да због младих генерација не смемо заборавити херојски чин пилота Павловића. „Био је врстан пилот авиона МИГ 29 и МИГ 21, храбар, неустрашив и велики зналац свог посла, убедљиво први мајстор пилотских палица у нашој земљи, пилот чијем су се умећем дивили на аеро-митинзима у Батајници. Пре десет година полетео је уместо млађег колеге којег је дословно избацио из авиона. Ношен сјајем патриотизма,слободарства родног краја, Паја, како смо га звали, се храбро и одлучно винуо у небо. Био је свестан снаге противника и да су шансе да обори непријатељске авионе никакве, али су патриотизам и љубав према отаџбини надјачали сва друга осећања.Својим гестом желео је да спречи даље узалудно жртвовање пилота и авиона јединице на чијем је челу стајао. Његов чин био је достојан подвига свих наших предака, а за нас бивше припаднике овог авијацијског пука, који смо имали ту част, да са њим радимо, Паја је остао наш понос и наш херој. Наша се држава за ових десет година није одужила на достојан начин пилоту пуковнику Миленку Павловићу. За херојски чин није добио орден народног хероја, а јединица у коју је уградио и свој живот, изгубила се у послератним трансформацијама војске“, рекао је Милинковић и апеловао да се још једном покрене иницијатива да се Павловић постхумно одликује орденом народног хероја.
 
Након церемоније у Ваљеву, венци и цвеће положени су и на спомен обележју у Бујачићу, а обележавање десетогодишњице од погибије пилота Павловића, употпуњено је Уметничким програмом у ваљевском Дому културе, који је режирао Петар Станојловић, режисер РТС-а.
 
У програму су учествовали познати глумци, иначе пореклом Ваљевци, Ненад Јездић, Нела Михјаловић, Катарина Вићентијевић, Зоран Ћосић, Игор Илић  и други, а за музичка интермеца били су задужени Јова Маљоковић и „Неверне бебе“. Књижевник Радован Бели Марковић на свој особен начин говорио је о јунаштву славног српског пилота, а програм је оконачан нумером коју је извео дечији хор, под називом „Ваљево си Ти“.
 
Обраћајући се присутним поштоваоцима лика и дела пилота Павловића, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је поред осталог рекао да је ово прилика да се сетимо свих жртава- цивила и ратника, не само последњих ратова, већ и свих ратова у историји наше земље и да им одамо заслужену почаст.“ Херојство пилота пуковника Миленка Павловића већ десет година надјачава све што нам је те 1999. године донело бомбардовање наше земље, а  ништа добро нам није донело. Осим што је још једном, по ко зна који, а хоћу да верујем и последњи пут у тешкој историји овог народа, изнедрило истинског хероја.Свесно отићи у сусрет бројно и технички надмоћнијем непријатељу, преузети одговорност и штитити своје колеге и на крају, неустрашиво бранити небо над својим крајем, може само истински херој. Ваљево, Осечина и цела Србија поносни су на дело пилота пуковника Миленка Павловића.
Његов живот и дело, иако личе на епске митове на којима смо одрасли, истински су. То препознају и нове генерације, које својом младалачком чистотом реагују на доброту, племенитост и херојство“, рекао је овом приликом градоначелник Јаковљевић.
 
О херојству пилота Павловића овом приликом говорили су и председник општине Осечина Ненад Стевановић, као и Драган Катанић, командант Ваздухопловства и противваздушне одбране Војске Србије. Обележавање десетогодишњице погибије пилота Павловића завршено је меморијалом у Горњем Црњиљеву, родном месту хероја новије српске историје.

Leave a Comment