Деветнаеста „Туцијада“ у Оглађеновцу

Почетак » Деветнаеста „Туцијада“ у Оглађеновцу » Вести » Деветнаеста „Туцијада“ у Оглађеновцу
 
Почетком двадесетог века у Оглађеновцу је пронађено извориште киселе воде покрај Оглађеновачке реке. На том изворишту се народ окупљао свакодневно, а највише празницима. На највећи хришћански празник, Васкрс, заживео је народни вашар, па је поред народног весеља народ организовао и такмичење у туцању васкршњим јајима. И дан данас се прича о томе, ко је био највише пута победник и ко је знао да изабере јаје са тврдом љуском. У последњих тридесет година како су народни вашари престали, престало је да се одржава и ово лепо такмичење. О овоме се причало и на крају је потекла иницијатива да се такмичење обнови, што је и учињено. Црквена општина Оглађеновац је 1997. године одлучила да оживи ову традицију и назове је „ Туцијада“, а разлог за оживљавање ове традиције је да се Васкршњи празник учини што садржајнијим. Такмичари из Београда, Ваљева, Шапца, Лазаревца и других места у Србији такмичење су почели да посећују већ после друге године одржавања. На првој Туцијади одржаној 1997. учествовало је 25 такмичара, а на четрнаестој одржаној 2010. године поред неколико стотина гледалаца учествовало је 242 такмичара. Ова чињеница само потврђује све већу популарност коју такмичење из године у годину добија.
 
Начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић на данашњој конференцији за новинаре уприличене поводом одржавања деветнаесте „Туцијаде“ у Оглађеновцу је изразио задовољство што му је припала част да најави ову манифестацију која не само што има велики културни већ туристички и историјски значај, која сеже још од почетка 20. века. Начелник Вујић се нада да ће ова манифестација имати велики број такмичара и остварити велики успех.
 
Прота Гроздан Гајић у обраћању новинарима истакао је да без тимског рада, организационог одбора и људи добре воље не би било ове манифестације.
„Да прославимо највећи празник у години, да прославимо празник над празницима јер Христово васкрсење можемо звати највеће заустављање пропадања човекове душе у историји човечанства“, рекао је прота Гроздан. Даље је најавио да служба почиње у 5.00 часова, а после службе сви присутни у храму ће бити позвани на васкршњу здравицу у црквену салу јер то је пракса и за Божић, како би се размениле честитке, а затим верници одлазе својим домовима да прославе христово васкрсење.
У поподневним сатима ће у центру села бити одржана манифестација. Најавио је да постоји и предлог да се одржи једно такмичење између Оглађеновца и Мокрина. То такмичење би се одржало на други дан Васкрса, и то једне године у Мокрину, а друге у Оглађеновцу. Разлог за тако нешто прота Гроздан је навео што и једни и други себе промовишу за светско првенство. Мокрин себе промовише за светско првенство, а и „Туцијада“ у Оглађеновцу је светско, али добила је име Васељенско што значи светско и више од светског, у преводу васионско. Овог лета ћемо се упутити у Мокрин да направимо договор.
Порука ове манифестације по протиним речима је двострука и то несебичност и радујмо се. „ Једна је порука да будемо несебични, а друга је радујмо се. Радујмо се највећем хришћанском празнику Васкрсењу, радујмо се и нађимо разлог да се радујемо“, рекао је прота Гроздан у свом обраћању.
 
Председник организационог одбора и овогодишњег жирија Војимир Ашковић говорио је о самој организацији ове манифестације. Нагласио је да поред централног програма туцијаде постоје и пратећи програми и то разна такмичења као што су надвлачење клипка, надвлачење конопца, бацање камена са рамена, избор корпе шарених јаја, трка са нашараним јајетом које такмичари првенствено деца држе кашику у зубима и тако трче, тако да је то један програм који привлачи пажњу. И на крају је додао да паралелно са туцијадом одржава се и дечја туцијада другог дана Васкрса.Ове године ће бити код цркве за разлику од досадашњих година када се одржавала на извору киселе воде.
 
Град Ваљево је за овогодишњу манифестацију обезбедио око 100.000 динара.
Организатори су се захвалили свим спонзорима и упутили позив за гостовање на овој изузетно замнимљивој манифестацији у Оглађеновцу.
 
 
 
 

Leave a Comment