Дипломатама представљене лепоте Србије

Почетак » Дипломатама представљене лепоте Србије » Вести » Дипломатама представљене лепоте Србије
Авантуристички туризам и природне лепоте Србије, а нарочито ваљевског краја, представљене су синоћ у београдском клубу “Комунале” , у организацији амбасадорки Аустралије и Индије Хелен Студерт и Ненгче Лоувум. Две амбасадорке које су и саме учествовале у турама  удружења “Дивље Србије”, које воде Ваљевци Иван Настић и Немања Нешковић, желеле су  на овај начин,  да својим колегама из дипломатског кора представе открића до којих су дошле, али и да подрже развој оваквог бизниса у Србији.
 
Амбасадорке су због тога, поред дипломата, на дружење позвале и представнике надлежних српских министарстава и туристичких организација.
 
Амбасадорка Аустралије Хелена Студерт рекла је да се за авантуру “Дивље Србије” одлучила након доласка у посету њене ћерке, која је желела да види и доживи нешто другачије. Тада се у Ваљеву састала са градоначелником Ваљева и чула за ово удружење.
 
“Вечерас је била идеја да поделимо оно сто ради “Дивља Србија” са нашим колегама дипломатама и на тај начин подржимо мали бизнис у Србији. Када је реч о односима Аустралије и Србије могу да кажем да тренутно радимо на братимљењу Ваљева и Рок Дејла који се налази близу Сиднеја, у коме је бројна српска популација која има јаке везе са Србијом. Оно што ме веже за Ваљево је што сам своју прву амбасадорску дужност управу имала у Ваљеву. Тада сам у Интернационалном студију “Радован Трнавац Мића” присуствовала отварању изложбе”, рекла је амбасадорка Аустралије.
 
 
Амбасадорка Индије Ненгче Лоувум испричала је да је све почело намером да забави децу, а онда је спознала изузетно лепе призоре природе, река и пећина, у чему је, како каже, могла да ужива без било каквог предзнања.
 
“Две године сам на служби у Србији. Идеја за учешће у програмима “Дивље Србије” је потекла од амбасадорке Аустралије. Наиме током лета у посети ми је био син и желела сам да му покажем део Србије који није видео.Контактирала сам људе из “Дивље Србије” и могу да кажем да је оно што сам доживела било незаборавно искуство.
 
Мислим да Србија има лепу природу која је мало позната, па чак и самим Србима. Оно што Немања и Иван раде је заиста фантастично. Знам да проводе доста времена како би скицирали водопаде, језера, пећине, кањоне и квалитетно организовали авантуре.
 
Индија и Србија нису непознате једна другој. Вежу нас јаке везе током историје, посебно за време председника Нехруа и Тита, који су имена добро позната у Индији и Србији и данас. Током времена ствари су се промениле. Србија сада жели да приступи Европској унији, док је Индија постала једна од највећих и најбрже растућих економија у региону Азије. Простор за сарадњу видим у областима трговине, ИТ услуга, здравства, фармације и очекујем раст сарадњу у наредном периоду”, рекла је амбасадорка Индије.
 
Презентацији су присуствовали представници 30 амбасада, министарстава, Привредне коморе Србије и Привредне коморе Београда, медјународних организација и домаћих медија.
 
Немања Нешковић и Иван Настић су представили лепоте Западне Србије и могућности авантуристичког турзма.
 
“Ово вечерас је било ван граница наших очекивања. Амбасадорке Аустралије и Индије су препознале то што ми радимо и решиле то да представе и осталим амбасадама. Ми смо сада представили ваљевски крај пре свега, који је изузетан за овакве активности и показали зашто би људи требало да посећују ове крајеве. Из неколико амбасада сун ас већ контактирали где би то могли да дођу и које би то активности биле адекватне за њих, као почетнике. Ми смо им објаснили шта и како организујемо и већ очекујемо да нас преко зиме контактирају, па ћемо их водити у пећине. У осталим земљама изгледа да много боље разумеју авантуристички туризам и брже се одлучују за овакве актвности. Није потребно бити у посебној физичкој кодицији и да се бавите овим спортом. Довољно је што суи мале поверења у нас да крену на овакву туру. Амбасадорка Индије је током једног дана толико тога прошла – од вожње џипом, обиласка ваљевских планина, до гостопримства наших домаћина и домаће хране”, каже Настић.
 
Амбасадоркама Аустралије и Индије, представници “Дивље Србије” су уручили фотографије великог формата природних лепота Србије и филм посвећен авантуризму у Западној Србији.
 
 

Leave a Comment