Директор Кланице Дивци на састанку код заменика градоначелника

Почетак » Директор Кланице Дивци на састанку код заменика градоначелника » Актуелно » Директор Кланице Дивци на састанку код заменика градоначелника

Град Ваљево ће посебну пажњу посветити примени програма подстицајних мера руралног развоја, са посебним акцентом на повећање извоза јунећег меса, као и оживљавања узгоја јунади у ваљевским селима са унапред познатим купцима, оцењено је на данашњем састанку заменика градоначелника мр Драгана Јеремића,  директора Кланице Дивци Милутина Ђуровића и руководиоца производње у овој фирми Жељка Симића. Реализација овог посла добија на значају када се зна чињеница да Србија има право само на извоз јунећег меса у земље Европске уније.

Значајно место у реализацији овог плана има Кланица Дивци, која је фокусирана на снабдевање домаћег тржишта и ову ће годину завршити са приходом од преко шест милиона евра и 50% упослености капацитета. „Кланица је пројектована на капацитет од око 12.000 грла крупне стоке, али је врло ретко у својој историји радила у пуном капацитету. Пун капацитет је наш циљ већ у наредној години, а план је и прерада меса што ће захтевати набавку додатне опреме. Кланица има уговоре са свим доминантним фирмама у Србији, а уговарамо послове и са фирмама у Црној Гори, БИХ, Македонији. Тренутно имамо 42 запослена. Наш циљ је да упослимо нове људе, али планирамо да прво уговоримо послове. На жалост у овом моменту од прихода од шест милиона евра, само 3% утрошимо за набавку живе стоке из ваљевског краја. С обзиром на то да стоку купујемо у другим крајевима Србије, то нам ствара додатне трошкове, тако да само за гориво на годишњем нивоу потрошимо преко 200.000 евра. Из тих разлога, и нашој фирми је веома важно створити услове за тов јунади у фармама у ваљевском крају“, рекао је између осталог Милутин Ђуровић, директор Кланице Дивци.

Заменик градоначелника мр Драган Јеремић на састанку је овом приликом нагласио да ће руководство града приликом планирања буџета за наредну годину предвидети средства за подстицање това јунади у ваљевском крају. „Наш план је да причамо у том правцу како Град може да помогне и како да Кланица Дивци постане лидер у продаји меса из нашег краја, које је по свим показатељима одличног квалитета али га сада нема довољно. Ово је само први иницијални састанак. Ускоро ћемо организовати још један коме ће присуствовати и представници ЈП „Агроразвој-ваљевске долине“. Том приликом ћемо разговарати у ком правцу желите да се развијате, а ми ћемо један део субвенција  усмерити ка месној индустрији, у циљу да имамо сигуран пласман, што Кланица Дивци може да гарантује. У том смислу, веома важно ће бити и оживљавање фарми у Буковици и у Стапару“, рекао је заменик Јеремић.

На састанку је договорено да се дефинише план развоја говедарства у ваљевском крају и да се за те намене определе средства буџетом у наредној години.