Дневни боравак пример добре праксе

Почетак » Дневни боравак пример добре праксе » Вести » Дневни боравак пример добре праксе
„Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју“ новоуспостављена услуга социјалне заштите отвореног типа града Ваљева која задовољава потребе до 30-торо деце и младих са посебним потребама, награђен је као пример добре праксе у процесу формулисања политика, мера и одлука из области социјалне заштите и образовања на недавно одржаном скупу на Златибору. Одабир пројеката извршила је комисија састављена од представника UNICEF-а, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије и Сталне конференције градова и општина.
 
У дводневним интер-активним радионицама учествовали су експерти из ове области и представници локалних самоуправа из Ваљева, Сјенице, Крушевца, Кањиже, Руме, Аде, Новог Сада, Љубовије, Бора и Мајданпека. Награђени пројекат града Ваљева на овом скупу представили су Сузана Момчиловић, координаторка Дневног боравка, Јелица Стојановић, начелница Градске управе за друштвене делатности, финансије, имовинске и инспекцијске послове и Владимир Пантић, службеник Одељења за друштвене делатности. Пример добре праксе из Ваљева означен је као јединствен случај да се у планирању и реализацији услуге приступило у складу са највишим захтевима, почев од заснованости у званичним плановима, преко одабира пружаоца услуга по основу конкуренције, па до захтева да услуга испуњава одговарајуће стандарде квалитета, укључујући и ангажовање обученог особља за рад са децом.
 
Скуп на Златибору, чија је тема била „Формулисање политика, мера и одлука на локалном нивоу на основу података и истраживања“, организовали су Тим за укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије уз подршку Швајцарске агенције за развој, а у сарадњи са UNICEF-ом, Сталном конференцијом градова и општина  и организацијом Центар за либерарно-демократске студије (CLDS).
 
Иначе, реализацију услуге Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју град Ваљево је у новембру 2009. године поверио Удружењу за помоћ деци са посебним потребама „Наши снови“. На тај начин је успостављена социјална услуга која обухвата ову осетљиву категорију становништва у складу са стратешким документима Града-Локалним планом акције за децу и Стратегијом социјалне заштите. 

Leave a Comment