До документа без папира

Почетак » До документа без папира » Вести » До документа без папира

Министри Ивица Дачић и Милан Марковић потписали Споразум о сарадњи на реализацији пилот пројекта, који ће омогућити грађанима да од септембра електронским путем дођу до извода из матичне књиге рођених.
Грађани Београда, Ниша, Крагујевца, Лесковца и Ваљева од септембра ће моћи електронским путем да добију извод из матичне књиге рођених, саопштили су ресорни министри Ивица Дачић и Милан Марковић.
Двојица министара, после потписивања Споразум о пословно-техничкој сарадњи у оквиру пројекта “Електронска размена података о грађанима и успостављање електронске евиденције о држављанима Србије“, истакли су да ће тиме бити знатно олакшан живот грађана.
Дачић је нагласио да је МУП успео да подигне ниво информатичке базе са аспекта сигурности и безбедности и да ће ускоро бити омогућено и осталим државним органима да приступе софтверској бази података.
Према његовим речима, ради се о акцији која уводи сасвим нови систем рада у државну управу, а који је превасходно у интересу грађана који, када пројекат заживи на подручју целе Србије, више неће морати да чекају у редовима.
Дачић је навео да ће у будућој фази реализације пројеката грађани имати све мање компликација при вађењу и личних докумената, јер ће већину послова моћи да обаве електронскимн путем.
Министар за државну управу и локалну самоуправу Марковић је истакао да се ради о „пилот пројекту“ који ће од септембра ове године моћи да користи око 2,5 милиона грађана и изразио очекивање да ће те погодности до краја 2010. моћи да користи њих дупло више.
Навео је да очекује да ће до краја 2011. године сви грађани Србије моћи да користе те погодности, истакавши да „тиме улазимо у 21. век када је у питању државна управа“.
Марковић очекује да нове генерације у будућности неће знати шта је чекање у редовима за вађење разних докумената – извода из матичне књиге рођених, држављанства, разних уверења јер ће то бити обавеза државних органа.
Упитан како ће реаговати локалне самоуправе, јер ће од септембра остати од дела прихода које остварују издавањем докумената грађанима, Марковић је одговорио да је обавеза државе да олакша живот грађанима.
 
РТС

Leave a Comment