Добар рад билингвалног одељења у Ваљевској гимназији

Почетак » Добар рад билингвалног одељења у Ваљевској гимназији » Вести » Добар рад билингвалног одељења у Ваљевској гимназији
Добра искуства у двогодишњем раду билингвалног одељења у Ваљевској гимназији, као и могућности даљег унапређења рада и увођења нових садржаја, били су повод јучерашњег састанка градоначелника Ваљева Станка Терзића и Фабриса Птоа, аташеа за сарадњу у Француском институту у Србији, Вирџини Манфрони, аташеа за децентрализовану сарадњу, као и представника Ваљевске гимназије, директора Војислава Андрића и професорке француског језика Биљане Маринковић.
 
На састанку се разговарало о досадашњим искуствима у раду двојезичког одељења, као и о могућности даљег унапређења рада, сарадњи са гимназијом у Шамалијеру,  успостављању сарадње Ваљева и Шамалијера, размени младих, организовању студија и научној сарадњи.
 
“Град Ваљево искрено жели да сарађује са Француским институтом и градом Шамалијером у коме се налази гимназија која сарађује са Ваљевском гимназијом. Припремићемо писмо о намерама и послаћемо градоначелнику Шамалијера, како би ова сарадња била подигнута на још виши ниво. Ваљево ће у складу са својим могућностима, као и до сада, подржати активности билингвалног одељења. Наш сликар Слободан Јевтић Пулика, који живи у француском граду Клермон-ферану, који је близу Шамалијера, отпочео је сарадњу, а наша деца и професори је настављају на најбољи могући начин. Они су најбољи амбасадори наше земље и нашег града и ми ћемо се трудити да уз помоћ влада наше земље и Француске, као и француских фирми у Србији, омогућимо да се ова сарадња продуби и на друге области”, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
Фабрис Пто, аташе за сарадњу Француског института је рекао да су француски партнери задовољни како се одвија програм учења језика у Ваљевској гимназији у протекле две године.
 
“Одељење добро функционише по питању наставе, рада наставника, броја и заинтересованости ученика и рада лектора за француски језик, који недељно долази у Ваљево. Планирамо нову обуку за професоре, као и развој новог програма за ученике. Подстичемо и радимо на томе да омогућимо размену ученика из две гимназије у Ваљеву и Шамолијеру, као и могућност да наредну школску годину ученици из Ваљева заврше у овој француској гимназији. Подржавамо и могућност да два града успоставе сарадњу, јер заинтересованост постоји са обе стране”, рекао је г. Пто.
 
На састанку се чуло да су отпочети разговори са званичним институцијама и у Србији и у Француској, као и са привредницима, како би се обезбедила средства потребна за реализацију планираних програма.
 
 
 
 
 
 

Leave a Comment