Добре могућности за сарадњу Турске и Србије

Почетак » Добре могућности за сарадњу Турске и Србије » Вести » Добре могућности за сарадњу Турске и Србије
Делегација коју су чинили представници Привредне коморе Србије, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, представници Регионалне привредне коморе Ваљева и директори и власници неколико српских грађевинских компанија присуствовали су 12. фебруара отварању Сајма грађевинарства у турском граду Адани.
Потписивање споразума о пословној сарадњи, размени информација и инвестицијама између привредних комора Ваљева и Адане је била само једна од активности током боравка привредне делегације Србије на челу са потпредседницом Привредне коморе Србије Видосавом Џагић у једном од највећих турских градова и привредно најразвијенијих делова ове земље. Највиши турски званичници поздравили су присуство српске делегације на Сајму, а потпредседница Џагић имала је част да са њима и званично отвори сајам. Она је позвала турске инвеститоре да сарађују са српским предузећима и да улажу у Србију.
Представници изложбеног и конгресног центра ’’Адана’’ организовали су српским привредницима и бројне сусрете са представницима турских компанија, који су показали велико интересовање за сарадњу. Последњег дана посете, Градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је представио потенцијале за улагања у ваљевски крај   и обавио више билатералних састанака. Делегација Ваљева је упутила позив домаћинима за узвратну посету током нашег сајма достигнућа у привреди (СПРЕГ).
Председник Регионалне привредне коморе Ваљева Зоран Марковић, изразио је наду да ће привредне везе Србије и Турске ојачати на обострану корист и задовољство. Председник Коморе Адане Шабан Баш истакао је да су Срби и Турци “слични по темпераменту“ и да баш због тога имамо добре могућности за сарадњу.

Град Адана и цела провинција су проглашене за европску регију будућности. Ту је аеродром Адана, који има и карго могућности, излаз на море је близу, а ускоро ће проћи и стратешки важан нафтовод. Њихова индустријска зона је највећа у Турској, величине око 14.000 хектара. Регија је позната по производњи памука и већина фабрика је везана за производњу текстила и његову прераду.

Leave a Comment