Додела школског прибора деци ромске националности

Почетак » Додела школског прибора деци ромске националности » Актуелно » Додела школског прибора деци ромске националности

Локални акциони план за образовање Рома који је на снази дуги низ година успешно се спроводи у Градској управи. У оквиру Програма имплементације декаде Рома у Ваљеву , у Малој сали Скупштине града подељен је школски прибор за децу ромске националности.

Председник Програма имплементације декаде Рома у Ваљеву Радоица Рстић изјавио је да је образовање деце из ромске националне мањине јако важно, њихово стицање диплома и занимања и да на тај начин долазе до лакшег запошљавања.

„ Град Ваљево сваке године издваја 3 милиона и 250 хиљада динара за образовање Рома, од чега је 2 милиона и 200 хиљада за стипендирање ученика основних и средњих школа као и студената, 490 хиљада динара за финансирање ужине за све предшколце који потичу из социјално угрожених породица ромске националности, 150 хиљада динара издвајамо за њихове културно-забавне активности у току године ,100 хиљада динара за новогодишње пакетиће и 200 хиљада за набавку школског прибора. Што се тиче школског прибора, ми смо ове године од планираних 200 хиљада потрошили 80 хиљада, па ће остатак новца бити придодат буџету за новогодишње пакетиће. У сарадњи са педагошким асистентима који дају подршку деци у школама дошли смо до података да је потребно 148 комплета школског прибора у укупно шест школа, два издвојена одељења и предшколској установи „Милица Ножица“,“ рекао је Рстић.

Председник Програма Рстић подсетио је ђаке да је конкурс за стипендирање објављен и да траје до 26. октобра. Право на стипендију имају сви ученици ромске националности који упишу средњу школу без додатних услова, као и сваки студент. Сваки ученик који је завршио седми разред са просеком преко 3,50 добија стипендију у износу од 3 000 динара, сваки ученик који упише средњу школу добија стипендију од 3 500 динара а сваки студент који упише факултет добија стипендију у износу од 6 000 динара. Свака стипендија је на месечном нивоу у трајању од 10 месеци. Град Ваљево је у току прошле године стипендирао 56 ученика.

Педагошки асистент Данијела Јанковић представник ОШ „Нада Пурић“ изјавила је да је донација школског прибора јако важна за школовање  деце и реализацију свих наставних и ваннаставних активности ромске популације из социјално угрожених породица.

Дејан Маринковић, координатор на Програму имплементације Рома изјавио је да је суштина Декаде Рома помоћ ромској заједници да се подигне са маргина уз подршку Европске уније. У оквиру Декаде Рома донета је нова стратегија за унапређење положаја Рома и Ромкиња у Републици Србији.

„На граду Ваљеву и на нашој Комисији је да стратегију коју је донела Влада Србије спустимо на локални ниво, урадимо локалне акционе планове за 4 области деловања, здравство, образовање, становање и запошљавање. Очекује се да се до 2025. године направе још већи искораци, да више припадници ромске националности не буду корисници социјалне помоћи већ да буду порески обвезници, да имају своја радна места и да кроз свој рад доприносе користи државе“, рекао је Маринковић.

У оквиру активности Програма имплементације декаде Рома у Ваљеву , ученици ромске националности и ове године добијају бесплатне уџбенике.