Додељена награда “Десанка Максимовић“

Почетак » Додељена награда “Десанка Максимовић“ » Вести » Додељена награда “Десанка Максимовић“
Поводом годишњице рођења Десанке Максимовић, данас су у Ваљеву на тргу код споменика песништву у лику велике српске поетесе, цвеће положили градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић, представници Задужбине “Десанка Максимовић“ , Народне библиотеке, Матичне библиотеке“Љубомир Ненадовић“ и Ваљевске гимназије. Након полагања цвећа одржан је Поетски час на коме су стихове песникиње говорили ученици основних и средњих школа из Ваљева.
 
Централна манифестација обележавања рођендана Десанке Максимовић одржана је у њеној родној Бранковини, где је у присуству бројних ученика, наставника, професора из ваљевских школа, представника Задужбине “Десанке Максимовић“, Народне библиотеке, Матичне библиотеке и представника града положено цвеће на хумку, читана поезија и изведен пригодан програм.
 
Владимир Копицл, песник из Новог Сада добитник је традиционалне награде за поезију “Десанка Максимовић“ која је додељена у Бранковини.
 
Награда, стоји у образложењу жирија, додељује се Копицлу за целокупно песничко дело и допринос српској поезији, за продубљивљње песмотворних могућности српског језика, проширивање песничког поља, његових смисаоних и значењских могућности, за свеукупне завидне песничке домете који своје извориште (и упориште) налазе у самом језику, као основној супстанци песничког говора. Поезија Копицла, припада традицији модерне и то оном њеном радикалнијем, неоавангардном делу. Вишедеценијски песнички ангажман Владимира Копицла сврстава у ретке ауторе доследног идентита и интегритета. Његов текст се не заснива на готовом песничком обрасцу, већ на поступку карневализације песничког материјала којим се стварају нове, неочекиване везе и успоставља дијалог са другим текстовима културе и субкултуре.
 
Награду која се додељује по 19. пут у виду плакете, статуете Десанке Максимовић и новчаног износа, песнику је уручио  управитељ Задужбине “Десанка Максимовић“  професор др Станиша Тутњевић.
 
Награђени песник је до сада објавио 12 књига, пише есеје и преводи са енглеског.
 

Leave a Comment