Додељена награда „Десанка Максимовић“

Почетак » Додељена награда „Десанка Максимовић“ » Вести » Додељена награда „Десанка Максимовић“

Мирјана Стефановић добитница је традиционалне награде за поезију „Десанка Максимовић“, која је додељена у Браковини код Ваљева. Поезија Стефановићеве представља одступање од стереотипа о женском писању, саопштио жири.
 
У Ваљеву су данас, поводом 105. године од рођења Десанке Максимовић (рођена 16. мај 1896, преминула 11. фебруара 1993), положени венци и цвеће на њен споменик, а у Десанкиној родној Бранковини, традиционална песничка награда је додељена Мирјани Стефановић.
 
Песникиња Радмила Лазић, председница жирија за доделу награде „Десанка Максимовић“, рекла је да је жири одлучио да Стефановићевој додели ту књижевну награду за њено целокупно песничко дело и допринос српској поезији.
 
Поезија Стефановићеве, представља, како је истакла Лазићева, одступање од стереотипа о женском писању, као и раскид са традиционалистичким начином изражавања.
 
Награду која се додељује по 18. пут у виду плакете статуете Десанке Максимовић коју је урадио вајар Александар Зарин и новчаног износа, Стефановићевој је уручио председник Управног одбора Задужбине „Десанке Максимовић“ др Станиша Тутњевић.
 
Представници Задужбине „Десанка Максимовић“ из Београда, града Ваљева, Градске библиотека, Гимназије и основних школа које носе име познате песникиње, поводом подишњице рођења познате песникиње, извели пригодан програм, говорећи стихове познате песникиње.
 
У порти цркве у Бранковини, на гробу Максимовићеве, упаљене су свеће и положено цвеће.
 
Свечаности у завичају песникиње завршена је пригодним програмом, а песникињине стихове „Срнина молитва“ први пут је говорила Десанкина унука, глумица Ана Милакара.
 
РТС
 

Leave a Comment