Додељена награда „Љубомир Ненадовић“

Почетак » Додељена награда „Љубомир Ненадовић“ » Актуелно » Додељена награда „Љубомир Ненадовић“

Највише уметничке домете Љубомир Ненадовић је остварио у својим путописима, а уз Доситеја Обрадовића сматра се једним од зачетника модерног српског путописа. Читајући путописе, многи су научили да нису сви они који скитају изгубљени. Такав је случај и са данашњим књижевником Александром Лаковићем, који својим путописом у слици и речи „Хиландар и Света Гора између мита и историје“, доноси значајан и несвакидашњи увид у центар српске духовности и културе.  Фотографије за ову књигу је урадио наш Ваљевац Мирослав Јеремић. Већ шесту годину за редом, додељује се награда „Љубомир Ненадовић“ за најбољи рукопис путописа, а ове године та част је припала аутору Александру Лаковићу. Тим поводом данас је положено цвеће на гроб и додељена награда „Љубомир Ненадовић“.На самом почетку данашње свечаности у славу добитника награде за путопис и у част Љубомира Ненадовића, интонирана је химна Србије, коју је извела Исидора Лазаревић, солисткиња Девојачког хора СМШ „ Живорад Грбић“ из Ваљева. У име домаћина ваљевске библиотеке „Љубомир Ненадовић“, присутне је поздравила директорка Матичне библиотеке Виолета Милошевић.„Окуписмо се данас овде да прославимо вредност, лепоту и снагу мисли и речи записаних у књигу што се путопис зове. Са дубоким осећањем дужнoсти, одлучили смо се пре шест година да у част Љубомира Ненадовића чије име носи наша библиотека, најстарија установа културе у Ваљеву и околини, додељујемо награду сваке године за најбољи путопис на српском језику. Иако нам се чини да је откривено све што се може открити, награда која додељујемо за путопис и која нас је и ове године окупила у Бранковини, потврђује да су путовања данас важнија него икада, а да је путопис као књижевна форма био неправедно запостављен. Захваљујем се овом приликом жирију који је вредно радио током целе године пратећи путописну продукцију и стручно је сагледавао и допринео угледу награде. У име библиотеке и у своје лично име честитам добитнику награде господину доктору Александру Лаковићу који је написавши књигу „Хиландар и Света Гора између мита и историје“, учинио да наша колекција путописа буде богатија за још једно аутентично сведочанство са путовања“, истакла је директорка Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“.Представник града Ваљева Дејан Богојевић, члан Градског већа, у име оснивача библиотеке обратио се присутним гостима.

„Свети оци, драга публико, директорко библиотеке, учесници програма, представници медија, угледна и поштовано публико. Имам то задовољство да вас у име града и  градоначелника Ваљева др Слободана Гвозденовића, као и у своје лично име поздравим. Данас је својеврстан празник писане и путописне речи, који нас окупља годинама овде у Бранковини, завичају Десанке, Љубе и бројних знаменитих Ненадовића. Доделом награде „Љубомир Ненадовић“, под окриљем институције културе нашег града, која достојно носи име овог значајног завичајног књижевника, афирмише се путопис као жанр. Путовања кроз књижевно дело се рачвају и поново укрштају на општу радост писаца и читалаца. На различитим местима застајемо и напајамо се енергијом нових места и људи, њихових коментара и мисли. Имагинативним средствима путујемо кроз путопис и ширимо видике. Значајно је да књижевна награда сачува континуитет додељивања, а град Ваљево ће наставити да подржава овакве манифестације које својим квалитетим то и заслужују. Честитам лауреату награду,  а свим посетиоцима овог изузетног скупа желим пријатан боравак у овом културолошки посебном амбиjенту“, каже члан Градског већа за културу Дејан Богојевић.Награду додељује Матична библиотека „Љубомир Ненадовић“, а жири у саставу проф. др Радивоје Микић, председник жирија, проф. др Михајло Пантић и Владимир Шекуларац, уредник часописа „Путопис“, одлучује о добитнику награде.

„Часни оци и сви драги пријатељи, част ми је да у име жирија прочитам зашто смо се одлучили да ове године добије награду Александар Лаковић. Готово да и нема српског писца који о свом путу на Хиландару није оставио неки свој запис од ове или оне врсте, најчешће песму, разговор, извештај, путопис, а неко и целу књигу. Књигом „Хиландар и Света Гора између мита и историје“, песник и књижевни критичар Александар Лаковић који данас на такође повлашћеном месту српске традиције и културе прима награду „Љубомир Ненадовић“ продужује, а могло би се рећи и да до извесне мере  рекапитулира тај лепи обавезујући путопис. Књига Александра Лаковића занимљива је и по својим сугестивно изнађеним и посведоченим детаљима, па посебно и по надахнутим емоционално осенченим увидима који као да теже часу провиђења. Свако ће се на овај или онај начин пронаћи у садржају. Ја сам га нашао у поглављу „Место где су сви равноправни“, навео је председник жирија проф. др Радивоје Микић.Након доделе награде, коју је уручила директорка библиотеке „Љубомир Ненадовић“, говорио је аутор књиге Александар Лаковић.„Пријатељи и познаници, захваљујем се Матичној библиотеци „Љубомир Ненадовић“ што је осмислила ову веома вредну и значајну награду, а тек време које долази показаће колико је ова наградна значајна. Посебно се захваљујем члановима жирија који су одабрали мој рукопис за најбољи. Истовремено се захваљујем и својим најближим сарадницима у раду на овој књизи, а посебно техничком уреднику Милојку Милићевићу, који је успео да све ове фотографије селектира, распореди и да он исприча једну посебну фото причу и фото путопис о Хиландару“, рекао је Александар Лаковић, а овом приликом је припремио беседу у којој је повезао стваралаштво овако велике личности као што је чика Љуба, као и свог књижевног покушаја.На крају свечаности која је приређена, Девојачки хор СМШ „Живорад Грбић“ из Ваљева, извео је „Девету Мокрањчеву руковет“ и композицију под називом „Пошла мома на вода“. Након тога је уследио квиз знања, као и изложба посвећена свим добитницима награде „Љубомир Ненадовић“.