Додељене награде града Ваљева на Свечаној академији

Почетак » Додељене награде града Ваљева на Свечаној академији » Актуелно » Додељене награде града Ваљева на Свечаној академији
akademijaakademija2akademija3akademija4akademija5akademija6akademija7akademija10akademija11

Градоначелник Ваљева др Слободан Гвозденовић и председник Скупштине Милорад Илић уручили су признања града Ваљева ђацима генерације, добитницима награде, као и јавна признања Амбасади Републике Чешке и Њ.Е. амбасадору Републике Белорусије Владимиру Чушеву, на Свечаној академији одржаној поводом обележавања Дана града Ваљева 20. марта.

Градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић, честитао је добитницима награде и признања. „Дали сте значајан допринос у свом радном и животном веку. Желим да поручим деци која су добила награду, да их чека један период који се увек у животу сматра најлепшим добом, а то је ђачко доба. Децо, можете се доказати у својим професијама, само великим радом, трудом и залагањем“, поручио је градоначелник Гвозденовић у обраћању на Свечаној академији.

Награда града Ваљева додељена је ђацима генерације ваљевских основних и средњих школа који су током досадашњег школовања остварили изузетне резултате из природних и друштвених наука не само на такмичењима у држави, већ и у иностранству.

Награда града Ваљева додељена је:

Богдану Радојичићу, ђаку генерације Прве основне школе

Ивани Пимић, ђаку генерације Основне школе „Владика Николај Велимировић“

Николи Ненадовићу, ђаку генерације Основне школе Андра Савчић

Немањи Грујичић,ђаку генерације Основне школе „Нада Пурић“

Вуку Огњеновићу, ђаку генерације Основне школе “Сестре Илић“

Матији Мијаиловићу, ђаку генерације Основне школе „Милован Глишић“

Марку Марковићу, ђаку генерације Основне школе „Десанка Максимовић“

Михаилу Тимотићу, ђаку генерације Ваљевске гимназије-Одељења за надарене ученике за математику

Марку Девићу, ђаку генерације Основне школе „Драгољуб Илић“ Драчић

Младену Мирковићу, ђаку генерације Основне школе „Илија Бирчанин“ Ставе

Динки Радосављевић, ђаку генерације Основне школе „ Милош Мaрковић“  Доње Лесковице

Ђорђу Јовановићу, ђаку генерације Основне школе „Прота Матеја Ненадовић“ из Бранковине

Бојану Рафаиловићу, ђаку генерације Основне школе „Стеван Филиповић“ Дивци

Марији Пајић, ђаку генерације Основне школе „Свети Сава“ Попучке

Вањи Атанасковић, ђаку генерације Пољопривредне школе са домом ученика „Ваљево“

Предрагу Гроздановићу, ђаку генерације Техничке школе

Сузани Савић, ђаку генерације Економске школе Ваљево

Јелени Обућини, ђаку генерације Медицинске школе „Др Миша Пантић“ Ваљево

Јелени Вићентијевић, ђаку генерације  Средње музичке школе „Живорад Грбић“

Марку Тодоровићу, ђаку генерације  Ваљевске гимназије

У области привреде, награда града Ваљева додељена је Друштву за производњу, трговину на велико и мало “ВЕГА“ доо Ваљево које је савремено организовано привредно друштво са динамичним инвестиционим циклусом у нове капацитете и савремена транспортна средства. “Вега“, представља једног од најзначајнијих снабдевача тржишта Србије фармацеутским, хемијским и медицинским производима – снабдева више од хиљаду приватних апотека, све државне апотеке у Србији као и апотеке при домовима здравља.

У области пољопривреде, награда града Ваљева додељена је  ВЕРОЉУБУ БОШКОВИЋУ, успешном пољопривредном произвођачу из Причевића, који  спада у ред истакнутих произвођача како воћа тако и млека.

Награда у области образовања и васпитања награда је уручена мр ЈОВАНКИ Д. БОЖИЋ,  професорки социологије у Ваљевској гимназији. Јованка Божић је више од четири деценије успешан професор друштвених наука у Ваљевској гимназији. Извела је 40 генерација изврсних ученика, данас остварених лекара, професора, адвоката, инжењера, научника, писаца, новинара, пре свега часних, добрих и великих људи на које је као човек и као њихов професор поносна.

У области стваралаштва и достигнућа ученика и студената награда је припала ИВАНУ БАЗРЂАНУ, студенту друге године докторских студија Филозофског факултета у Новом Саду.Тренутно је на шестомесечном усавршавању на Одсеку за славистику, на универзитету Мартин-Лутер.

Награда града Ваљева у области науке, иновације и проналазаштва додељена је проф. др МИРОЉУБУ ИВАНОВИЋУ,  професору Високе школе струковних студија за васпитаче и пословне информатичаре у Сремској Митровици. Радио је у Министарству просвете, вршио је дужност директора средње школе у Коцељеви, дужност заменика директора на Високој школи за образовање васпитача у Кикинди.

Награда града Ваљева у области медицине и бриге о здрављу додељена је  др НИКОЛИ СИМИЋУ,  специјалисти гинекологије и акушерства. Као шеф одсека Оперативне гинекологије активно је учествовао у оперативном програму као оператор али као и асистент и едукатор. Доласком у Службу донео је много новина са клиника у Београду, Загребу и Прагу. Многе од процедура је имплементирао у рад службе и заједно са др Миланом Поповићем први увео фаненстил рез у раду гинеколошких операција и царских резова.

Награда града Ваљева додељена је у области социјалне заштите и хуманитарног рада: ЛЕПОСАВИ ПИРГИЋ, председнику Удружења деце, омладине и одраслих са сметњама у развоју „ЗАГРЉАЈ“, Ваљево, хуманитарниом раднику уз бројне програме намењене деци са инвалидитетом.

У области уметности и  културе, награда града Ваљева додељена је МИЛОШУ СМИЉАНИЋУ-ЖУЋИ директору Центра за културу. Више од 40 година се бави фолклором као играч, а потом као уметнички руководилац и кореограф у КУД Абрашевић и КУД Градац; оснивач је и уметнички руководилац удружења Свети Георгије чији је и активан члан; оснивач и ментор хорића Срцуленце; аутор је две књиге дечијих песама; аутор је романа Живојин Мишић-Сувоборски змај; потврдио се као текстописац и композитор; аутор је музике за два документарна филма: Ваљевска болница и српски Холанђанин Arijus van Tinhoven; као музички сарадник и кореограф учествовао је у снимању серија: Рањени орао, Грех њене мајке и Шешир професора Косте Вујића; освајао је прве  награде на престижним фестивалима: Београдско пролеће, Златна тамбурица у Новом Саду.

Награда града Ваљева у области чување и неговање традиције ваљевског краја, додељена је  БОЖИНУ ЈАНЕВСКОМ лекару, писцу, песнику и публицисти-самосталном истраживачу. До данас је у области белетристике објавио романе:“Ловачка колиба“ и „Устока“, две збирке прозних минијатура “Ловачки оглед и огледалца“ и „Грачанска  витла и меандра“, збирку поезије „ На крвном трагу као и збирке новела „Црна планина“, “Чарна Гора“, „Збогом драги капларе“, више радова у области истраживачке публицистике везаних за завичај, низ истраживачких прилога у електронским и штампаним медијима.

У области  спорта, награда града Ваљева додељена је ТАМАРИ САЛАШКИ атлетичарки из Ваљева. Тамара је перспективна и успешна спортискиња која се бави атлетиком већ двадесет година. Највеће спортске резултате постигла је у 2016.години када је више пута обарала државни рекорд Србије у дисциплини 400м који тренутно износи 51,89 секунди. Тиме је испунила норму за Олимпијске игре 2016. године и учествовала је на такмичењу у Рију. На Олимпијским играма не само да је представљала Србију, већ је била и једини атлетичар из Ваљева и освајањем 32. места је на достојан начин представила наш град

На Свечаној академији додељене су и две специјалне награде.

Специјална награда је додељена Др  ДРАГИШИ ПАВИЋЕВИЋУ, за животно дело. Радни век је провео у здравственим установама у Ваљеву, где је преко тридесет година радио као специјалиста хирургије и субспецијалиста онколошке хирургије. Дуги низ година био је руководилац операционог блока. У свом радном веку извршио је преко три хиљаде радикалних операција дојке по чему је био поштован и цењен у стручним хируршким круговима у Србији. Поред операције дојки, успешно је оперисао све случајеве из опште и васкуларне хирургије. Стручно се усавршавао на Војно медицинској академији.

Специјална награда града Ваљева додељена је МИЛОРАДУ РАДОЈЧИЋУ дипл. специјалном педагогу у пензији и публицисти, за посебан допринос развоју и афирмацији града. Више од  педесет  година  активно и креативно учествује  у друштвеном животу Ваљева, а највећи део свог стваралачког рада је посветио истраживању завичајне прошлости о  чему је оставио траг у многобројним књигама, зборницима, лексиконима.  Током 2016. године ангажовао се као председник Окружног удружења потомака ратника Србије 1912-1920 године Колубарског округа, као члан Књижевне заједнице Ваљево. За свој рад добио је Орден рада са сребрним венцем Орден за заслуге у области одбране и безбедности II степена, Медаљу заслуга за народ, Сребрну плакету  општине Ваљево и више других пизнања,плакета,повеља захвалница.

У име свих награђених, захвалио се др Драгиша Павићевић.

Скупштина града Ваљева је донела одлуку о додели јавног признања-плакете града Ваљева Амбсади Републике Чешке и његовој екселенцији амбасадору Републике Белорусије Владимиру Чушеву.

Амбсадорка Републике Чешке Њ.Е ИВАНА ХЛАВСОВА, примила је плакету која је додељена Амбасади Републике Чешке у Републици Србији,  за допринос континуираном развоју и унапређењу свеобухватних међусобних односа града Ваљева и Републике Чешке. Влада Републике Чешке је преко многобројних инвестиција у Ваљеву (улагање у црпне станице Пакље и Градац, водовод Боричевац, реконструкција фабрике за прераду воде, уређење Јаза, топлификација града и Болнице, изградња Трансфер станице) директно утицала на побољшање услова живота грађана Ваљева, посебно у областима водоснабдевања, грејања и одлагања отпада. Повезујући Ваљево са чешким градовима и успешним компанијама, Амбасада подстиче даље инвестирање и спровођење заједничких пројеката на добробит грађана Ваљева, чиме завређује посебну пажњу и заслужује доделу јавног признања града Ваљева за заслуге и допринос континуираном развоју свеобухватних односа града Ваљева и Републике Чешке.

Јавно признање и плакета града Ваљева додељена је Њ.Е. Владимиру Чушеву  амбасадору Републике Белорусије у Републици Србији, за изузетан допринос успостављању сарадње и  даљем оснаживању међусобних односа града Ваљева и Републике Белорусије. Потписивањем Споразума о сарадњи града Ваљева и града Молодечно у Републици Белорусији успостављена је сарадња између ова два града. Имајући у виду велики потенцијал за даље унапређење сарадње у областима привреде, туризма и културе озваничена сарадња са градом Молодечно, уз наставак подршке Амбасаде Републике Белорусије на челу са Његовом екселенцијом амбасадором Владимиром Чушевим,  несумњиво ће водити даљем оснаживању међусобних односа између града Ваљева и Републике Белорусије.

Свечаној академији, поред амбасадора, као и бројних званичника, присуствовали су народни посланик Драгомир Карић, Бранко Ружић, високи функционер СПС-а и директор ЈП „Србијаводе“ Горан Пузовић.

У програму Свечане академије учествовали су Градски хор „Абрашевић“ и гудачки оркестар „Феникс“.