Додељени сертификати геронто домаћицама

Почетак » Додељени сертификати геронто домаћицама » Вести » Додељени сертификати геронто домаћицама
Свечаном доделом сертификата за 22 геронто домаћице, које су успешно прошле обуку и добиле потврду за пружање услуге помоћ у кући, данас је у Градској кући промовисана ова услуга социјалне заштите.
 
Помоћник градоначелника задужен за социјална питања Радоица Рстић је рекао да у оквиру Центра за социјални рад у Ваљеву, тренутно раде три геронто домаћице, а да је циљ да до краја године буду ангажоване још три геронто домаћице и обухваћено 100 суграђана овом услугом.  Град Ваљево је за 2013. годину издвојио три милиона динара за развој ове услуге, а планирано је да са још 1,8 милиона динара подржи унапређење „помоћи у кући“, јер је све већа потреба за помоћи старим лицима, којих је на територији града Ваљева све више, а по најновијем попису чак 18% становника је старије од 65 година.
 
“Савет за интегралну социјалну политику града Ваљева је препознао услугу „помоћи у кући“ као приоритет, па је формиран тим за унапређење те услуге. Тим је спровео своје активности са смерницама како да „помоћ у кући“ буде развијенија у наредном периоду, јер у прошлој години нисмо имали довољно корисника ових услуга и  квалитет услуге није био на задовољавајућем нивоу, јер постојеће геронто домаћице нису прошле обуку и нису се акредитовале за ту врсту услуге. Желећи да развија ову услугу, град Ваљево је одлучио да обучи све постојеће и нове геронто домаћице. Обука је спроведена у марту, уз помоћ пријатеља, ваљевског Ротари клуба, који су помогли ову акцију са 300.000 динара. Обука је спроведена у Центру за социјални рад, а број корисника је већ дуплиран, тако да их у овом тренутку има 50. Циљ је да до краја јесени број корисника буде повећан и да износи 70“, рекао је помоћник градоначелника задужен за социјална питања Радоица Рстић.
 
„У складу са Законом о јавним набавкама, Законом о социјалној заштити, као и у складу са Правилником који је донео министар рада, запошљавања и социјалне политике, у наредном периоду биће први пут расписана јавна набавка, односно конкурс за још једног пружаоца услуге „помоћ у кући“, поред Центра за социјални рад. Град Ваљево је обезбедио средства уз помоћ наших пријатеља из Ротари клуба, да у наредном периоду добијемо још 30 нових корисника, тако што ће пружалац услуга упослити још три геронто домаћице. Сваки пружалац услуга ће убудуће морати да ангажује искључиво оне геронто домаћице које су прошле акредитовану обуку Републичког завода за социјалну заштиту“, рекао је помоћник градоначелника Радоица Рстић и истакао да је у плану да до краја године број корисника ове услуге буде 100 суграђана старијих од 65 година , а да се следеће године помоћ прошири и на сеоско подручје, на коме је велики број старачких домаћинстава преуштен сам себи.
 
Председница Ротари клуба из Ваљева Биљана Маринковић је рекла да је ово трећа акција у којој је учествовао ваљевски Ротари клуб у сарадњи са локалном самоуправом. Прва акција је финансирање Народне кухиње, друга је изградња надстрешнице на Дневном боравку за децу са посебним потребама у Горићу и сада, обука геронто домаћица. Она је истакла да су чланови Ротари клуба из Ваљева, али и из осталих клубова у Србији, учествовали у прикупљању новца за ову, али и за претходне акције, као и да ће и у наредном периоду бити настављена сарадња са градом.
 

Leave a Comment