Договор око формирања меморијалног центра

Почетак » Договор око формирања меморијалног центра » Вести » Договор око формирања меморијалног центра
У сали Градског већа данас је одржан састанак представника органа града, Дирекције за урбанизам, грађевинско земљиште путеве и изградњу Ваљева , Међуопштинског Историјског Архива, Завода за заштиту споменика културе и представника Иницијативног одбора за изградњу меморијалног центра Ваљевска болница, којим је председавао градоначелник Станко Терзић. Састанак је одржан у циљу сагледавања предстојећих активности на реализацији пројекта изградње меморијалног центра Ваљевска болница.
 
Подсетимо да је Организациони одбор за обележавање 100 година Ваљевске болнице15. маја 2015.године донео одлуку да се, у циљу обележавања 100 година Ваљевске болнице 1914/1915, у делу простора некадашње Окружне болнице, подржи и помогне организација сталне изложбене поставке ,,Страдање и хуманизам Ваљевска болница 1914/1915 “ као и формирање Меморијалног центра у аутентичном простору некадашње Окружне болнице Ваљево из 1914/1915. године, а данас у простору Међуопштинског историјског архива Ваљево, чиме би се исказао стваран пијетет примерен овим трагичним догађајима. На одбору је такође одлучено да се 30. и 31. октобра 2015. године организује међународна научна конференција ,,Страдање и хуманизам Ваљевска болница 1914/1915″. 
У Одбор подршке за обележавања 100 година Ваљевске болнице је укључен већи број угледника и институција из света науке, културе, уметности, привреде, политике, јавног друштвеног живота, Ваљева и Србије, који би својим ауторитетом, знањем, угледом и стручношћу помогли реализацију овог подухвата. 
Град Ваљево и Међуопштински Историјски Архив сматрају да је потребно да се прикаже улога и међународни значај Ваљевске болнице, а да се и аутентични простор болнице трансформише у институцију која ће трајно неговати идеју хуманизма и помирења који су управо на том месту, пре 100 година управо пославили српски лекари и болничари,стране лекарске и санитетске мисије, као и аустроугарски лекари и медицинско особље. 
Ратна ваљевска болница 1914 -1915. била је симбол страдања и пожртвованости, а Ваљево је било град – болница у којем је тада страдао и већи број домаћих и страних лекара и болничарки. Међу њима и позната сликарка Надежда Петровић (1873-1915) као добровољна болничарка.
 
С обзиром на то да формирање меморијалног центра подразумева претходно решавање проблема одлагања и чувања архивске грађе ван постојећег објекта, то је на данашњем састанку одлучено да се формира радна група за израду пројектног задатка зграде новог депоа за одлагање и чување архивске грађе како би постојећи објекат у комплетној површини могао да буде претворен у меморијални центар.
 
 

Leave a Comment