Донација Карађорђевића

Почетак » Донација Карађорђевића » Вести » Донација Карађорђевића
Престолонаследник Александар и принцеза Катарина Карађорђевић боравили су данас у Ваљеву и том приликом посетили ОШ „Нада Пурић“, Општу болницу и Владичански двор. У ОШ „Нада Пурић“ су присуствовали отварању Сензорне собе за ученике са посебним потреба, за чије опремање је Фондација принцезе Катарине издвојила 1,2 милиона динара. Општој болници су донирали санитетско возило и инкубатор, а након обиласка Одељења неурологије су обећали набавку једног пацијент-монитора.
 
Градоначелник Ваљева Станко Терзић се захвалио у име града на вредним донацијама:
„Сигуран сам да ће Сензорна соба ојачати психофизичке способности деце. Када је реч о образовању и социјалној политици града Ваљева, ми смо доста урадили. Град Ваљево је један од лидера у Србији када је реч о издвајању у образовање. Ја, као просветни радник и професор математике имам ту дужност и обавезу да помогнем образовање и заправо, настављам континуитет онога што су моји претходници радили. Циљ нам је да омогућимо што боље услове за рад за наше ученике и професоре. Школе у Ваљеву су, када је реч о условима рада и грађевинским објектима, материјално-техничкој опремљености, усавршавању наставника међу бољима у Србији. Наша локална самоуправа је једна од ретких у Србији која редовно измирује све обавезе према просветним радницима у Србији.
Град Ваљево чини велике напоре да у овим тешким временима када се велики број суграђана суочава са озбиљним економским тешкоћама, максимално одвајамо за социјалну политику. Ми смо један од ретких градова у Србији, који има тако широку лепезу значајних услуга. Имамо Дневни боравак за децу имладе са сметњама у развоју и до сада је ту боравило 30 младих људи. Проширили смо капацитете и сада ће ту бити одлични услови за 45 наших 

младих суграђана. Имамо Клуб за особе са инвалидитетом, Народну кухињу, за коју обезбеђујемо 10 милиона динара и чије услуге користи 400 суграђана. За породице погинулих бораца и ратних војних инвалида сервисирамо комуналне услуге и обезбеђујемо стипендије за децу. За социјално-хуманитарне организације обезбеђујемо преко конкурса одговарајућа средства. За незапослене породиље обезбеђујемо 12 месеци по 10 хиљада динара. Имамо и Комисију за социјална и хуманитарна питања за помоћ нашим најугроженијим суграђанима, који болују од најтежих болести и обезбеђујемо им одговоарајућа средства. Од оталих улуга, издвајам Сигуруну кућу, ургентно хранитељство, помоћ у кући. Штедимо на неким другим позицијама, али када је реч о социјалној политици, ту издвајамо максимално!“
 
Карађорђевићи су поручили да им је циљ да помогну нашем народу и да желе да искористе своје бројне контакте широм света, нарочито међу нашом дијаспором, да обезбеде све што је нашем народу потребно. Зато су замолили и директорку ОШ „Нада Пурић“ Ану Савковић и заменика Опште болнице др Зорана Милосављевића да направе списак приоритета и да им доставе, како би на бројним скуповима лобирали да се обезбеде средства и опрема за опремање школе и Болнице.
Принцеза Катарина је рекла да је највећи поклон за њих не оно што су данас донели, већ љубав коју осећају према нашем народу. Она је у Општој болници истакла да је највећа срећа даривати, а не узимати.
„Наше најбоље су деца. Сигурна сам да сте добра деца и да имате љубав за све. Чекамо да порастете и помогнете нашој држави. Србија треба да буде најбоља земља у свету!“
 
У Општој болници су Карађорђевићи даривали мале пацијенте, који леже на Дечјем одељењу и уверили су у каквим лошим условима се лече најмлађи Ваљевци. Владика Милутин је поздрављајући принчевски пар, рекао да је до сада Коло српских сестара помогло Грудно одељење, као и да ће Црква обезбедити новац за кречење, али и акцију за реконструкцију Дечјег одељења.
 
Заменик директора Опте болнице др Зоран Милосављевић се захвалио на помоћи и свим будућим донацијама и рекао да је болница важна у сваком граду, јер је човеку помоћ потребна када му је најтеже, а најтеже му је када је болестан и када се лечи у болници.
 
Некадашња пацијенткиња Дечјег одељења, а сада талентована ученица Музичке школе Марија Обрадовић, на фрули је одсвирала „Краљево коло“ и тако улепшала овај дан испуњен даривањем и пријатељством.

Leave a Comment