Донација Рајфајзен банке од 30.000 евра

Почетак » Донација Рајфајзен банке од 30.000 евра » Вести » Донација Рајфајзен банке од 30.000 евра
Донацијом Рајфајзен банке од 30.000 евра која је реализована у сарадњи са Министарством рада и социјалне политике, обезбеђена су средства за адаптацију, доградњу и опремање Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју у Ваљеву.
Изражавајући задовољство што је Ваљево увршћено међу најуспешније у системском планирању социјалне политике и спровођењу реформе социјалне заштите, градоначелник Ваљева Зоран Јаковљевић је данас на конференцији за новинаре приликом  потписивања споразума о донацији нагласио да очекује да ће реализацијом ових услуга, као отворених видова социјалне заштите у знатној мери бити унапређен квалитет живота деце и младих са сметњама у развоју.“Усвајањем стратешког плана као полазне основе и квалитетним пројектима са којима су пројектни тимови Савета за интегралну социјалу политику конкурисали, Министарство за рад и социјалну политику са својим партнерима, финансијски су подржали још два нова пројекта „Отворени клуб за особе са инвалидитетом“ и „Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју“, који ће бити усмерени ка развоју услуга, након завршених радова. Реализација ових пројеката у Ваљеву, допринеће да се знатно унапреди квалитет живота осетљивих група грађана, најпре деце и младих, али и особа са инавлидитетом“, оценио је градоначелник Јаковљевић.
 
Овом донацијом, Рајфајзен банка преко свог Хуманитарног фонда „Будимир Бошко Костић“ даје подршку министарству у развијању социјалних услуга сходно потребама грађана у условима економске нестабилности, омогућавајући да се реализују пројекти за које, због редукције, иначе не би било довољно средстава.
 
Говорећи о тренутним економским приликама у земљи које захтевају мобилизацију комплетних расположивих ресурса који ће бити усмерени пре свега ка заштити најугроженијих, министар за рад и социјалну политику Расим Љајић, овом приликом у Ваљеву је истакао да је у оквиру „Акције солидарности“ до сада посетио преко 60 градова и општина у девет управних округа Србије. „Желимо да чујемо са каквим се проблемима, пре свега грађани сусрећу у условима економске кризе. Из разговора које смо до сада обавили, дефинисана су три приоритета у овој години, а то су потребе за Дневним боравцима, народном кухињом и помоћ у кући за старе особе. У Србији има више од 21.000 корисника народних кухиња. Овај податак довољно говори о паду животног стандарда, а посебно забрињава и чињеница да смо добили захтеве за отварањем народних кухиња у општинама где оне никада нису постојале. Планирали смо да у Србији у овој години отворимо 24 Дневна боравка, али то нећемо моћи да реализујемо због недостатка средстава. Захваљујући Рајфајзен банци и њеном Хуманитарном фонду, овде у Ваљеву смо то у прилици да урадимо“, рекао је министар Љајић.
  
„Рајфајзен банка је од почетка свог пословања у Србији настојала да буде препозната као партнер у домену друштвене одговорности“, оценио је Оливер Регл, председник Извршног одбора Рајфајзен банке у Србији. „Желимо да пружимо подршку најугроженијим слојевима нашег друштва. До сада смо врло успешно сарађивали са Министарством за рад и социјалну политику и учествовали у реализацији пројеката хуманитарног карактера. По завршетку адапатације и доградње Дневног боравка, сматрамо да ће деца и млади са сметњама у развоју у Ваљеву, таквом организацијом живота имати веће шансе за каснију успешну социјализацију“, рекао је Регл.
 
По завршетку конференције за новинаре и након потписивања уговора о донацији, гости из Београда су са домаћинима обишли објекат будућег Дневног боравка чији ће капацитет бити до 30 корисника, на Београдском путу бб у Ваљеву. Предвиђено је да адаптација и доградња почне крајем априла, а да објекат буде у функцији 1. августа.
 
Иначе, ово је само један од пројеката који град Ваљево реализује у оквиру спровођења Стратегије социјалне заштите, за коју је само у овој години из градског буџета издвојено 10.300.000 динара.

Leave a Comment