Донација Уједињених Арапских Емирата

Почетак » Донација Уједињених Арапских Емирата » Вести » Донација Уједињених Арапских Емирата
Амбасадор Уједињених Арапских Емирата Њ.Е. Juma Rashed Saif Zayed ALDHAHERI, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Александар Вулин, директор владине Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић и заменица сталне представнице Програма Уједињених нација за развој Стелијана Недера, посетили су данас Ваљево и четири куће које су у изградњи на Петом пуку, а намењене су породицама које су остале без крова над главом због поплава и клизишта. Куће се граде у оквиру пројекта који спроводи програм Уједињен нација за развој (UNDP), а изградњу финансирају Уједињени Арапски Емирати. Изградња кућа у Ваљеву део је ширег пројекта који финансира фондација шеика Khalifa Bin Zayed Al Nahyan. Укупно ће у оквиру овог пројекта пре краја године бити завршена изградња 35 кућа у Ваљеву, Крупњу и Обреновцу намењених породицама чији су домови уништени у мајским поплавама. Укупна вредност пројекта је милион евра, а изградњом 35 типских кућа биће обезбеђени нови домови за породице са укупно 150 чланова.
 
„Задовољан сам чињеницом да сам данас овде у Ваљеву како бих видео да су куће које су грађене за Ваљево готове. Задовољан сам такође што чујем да су корисници и породице такође задовољни. Ово је донација Уједињених Арапских Емирата, фондације шеика Калифе Бин Заједа и ово је поклон од нашег народа од срца. Изградња кућа у Ваљеву потврђује блиске везе између наше две земље, везе које очекујемо да ће да расту, увек ћемо бити ту да помогнемо, мада се надамо да неће бити нових природних катастрофа. Чујемо од људи који ће користити ове куће да су задовољни, а желимо да ову зиму проведу безбеди. Добро је што је рок за усељење 6. децембар, јер тако ће куће бити готове пре зиме“, рекао је овом приликом амбасадор Уједињених Арапских Емирата Ал Дехири. 
 
„Држава Србија има пријатеље и на Истоку и на Западу, држава Србија води такву политику, која јој омогућава нова пријатељства. Србија води такву политику у којој је захвална својим пријатељима. Уједињени Арапски Емирати су на примеру ове четири куће у Ваљеву, које су донирали, али не само у Ваљеву већ и у Крупњу, Обреновцу, где год је било тешко и где год је било потребе, Уједињени Арапски Емирати су били са људима којима је било тешко. Уједињени Арапски Емирати нису земља која нам нешто дугује, нисмо их задужили ничим у историји, а они су као што видите потпуно уз нас и то је нешто што морамо да ценимо. То је нешто на чему не само да морамо да будемо захвални, већ морамо да учимо да се људима у невољи помаже и кад имате и кад немате интерес и политички и економски, имате људски интерес да помогнете људима у невољи. Ми Срби имамо обичај да будемо једни уз друге само кад је велика несрећа, а могли би да покушамо да будемо једни уз друге и кад није велика несрећа. У Ваљеву, поред ове четири куће из донације Уједињених Арапских Емирата, гради се још девет кућа из донације Европске уније, осим тога имамо још 13 кућа које се такође финансирају из донације Европске уније али радове на њима спроводе Уједињене нације, што нам говори о томе да се овде пуно помогло. Држава је пуно урадила, обезбедила је и помоћ за оне којима куће нису срушене али је потребно реновирање, обезбедила је и материјалну помоћ и за све оне који су претрпели штете у поплавама, али на жалост било је и оних који су покушали да злоупотребе ову помоћ и према њима ће бити предузете санкције“, рекао је између осталог министар Вулин и захвалио се овом приликом и Влади Јапана која је донирала 112 милиона динара за обнову корита реке Колубаре.
 
Градоначелник Станко Терзић овом приликом се захвалио Уједињеним Арапским Емиратима на великој помоћи. „Предрачунска вредност за ове четири куће је 15 милиона. Од четири куће које се граде, две су од 100 квадрата, једна је од 80 и једна од 60 квадрата. Град Ваљево је учинио доста да помогне људима који су претрпели штете од поплава, 127 милиона смо ребалансом буџета преусмерили на отклањање штете од поплава. Желим да се захвалим и Канцеларији и Влади Републике Србије“, рекао је градоначелник и додао да се амбасадор Уједињених Арапских Емирата данас на лицу места могао уверити да се изградња кућа у Ваљеву одвија по плану. Он је изразио наду да ће се сарадња убудуће наставити и мимо ванредних ситуација. 
 
 
 
 

Leave a Comment