Донација Владе Јапана

Почетак » Донација Владе Јапана » Вести » Донација Владе Јапана
Влада Јапана донирала је око три милиона евра за реализацију пројеката санације речних насипа, приобаља и речних корита у Ваљеву, Крупњу, Лозници, Осечини, Чачку и Горњем Милановцу.У Ваљеву ће бити санирано речно корито Колубаре од моста на Јадру до тениских терена у укупној дужини од 840 метара. Вредност инвестиције и донације Владе Јапана је 110 милиона динара, а радове ће изводити водопривредно предузеће „Ерозија“.
 
Приликом данашње посете Ваљеву Њ.Е. Масафуми Куроки, амбасадор Јапана, рекао је да је на донаторској конференцији за отклањање последица поплава одржаној у Бриселу 16. јула ове године, Влада Јапана најавила да ће обезбедити средства у износу од 5 милиона евра за обнову поплављених подручја у Републици Србији, од тога око три милиона за шест локалних самоуправа међу којима је и Ваљево. 
 
„Ова три милиона евра ће бити искоришћено за обнову речних насипа и корита која су била оштећена током мајских поплава. Радови ће почети ускоро у свим локалним самоуправама укључујући и Ваљево. Влада Јапана убрзала је одлуку о додели финансијске помоћи, јер је неопходно спровести санацију одмах због безбедности грађана Ваљева и других општина, али и да би били заштићени од неких евентуалних поплава у будућности. Ми смо обезбедили финансијска средства, а сада је на страни српског народа да се види колико ће бити брзо реализован пројекат“, рекао је овом приликом у Ваљеву Њ.Е. Масафуми Куроки, амбасадор Јапана у Србији.
 
„Желео бих да се захвалим на великој помоћи Владе Јапана, јер је јако значајно да се овај део корита Колубаре санира. Наше две земље, Србија и Јапан су географски доста удаљене, али има нешто што повезује наша два народа, а то је, да смо се у новијој историји суочавали са природним и људским катастрофама. Јапан је и раније помагао нашој земљи, а и Ваљево је у оквиру својих могућности помагало Јапану и 2011. године издвојило милион динара за помоћ уз хуманитарни концерт који смо организовали. Очекујемо да ће наша сарадња убудуће бити чвршћа, али надамо се без нових елементарних непогода“, рекао је приликом данашње посете Станко Терзић, градоначелник града Ваљева.
 
„Дугујемо велику захвалност народу Јапана за заиста велику помоћ коју су нам упутили за обнову после поплава. Они су међу највећим добротворима и донаторима у обнови Србије након поплава. Захвални смо на томе што је Влада Јапана, уз помоћ амбасадора Јапана, препознала наш приоритет, а то је у овом тренутку заштита од поплава. Влада Србије сматра да је то ургентно и да се морамо бавити заштитом и санацијом одмах и сад. Уложили смо до сада 30 милиона евра из донација у опоравак кућа. Исплатили смо материјалну помоћ за 15.224 домаћинства. До окончања процеса помоћи људима за оштећене и срушене објекте, у сектор приватних кућа ћемо уложити 40 милиона евра заједно са донаторима. Ово што сада почињемо да радимо уз помоћ Јапана, требало би да допринесе повећању нивоа безбедности и људи и њихове имовине. То је оно што представља приоритет без премца Канцеларије за обнову и зато сам захвалан народу и Влади Јапана на овој донацији. Док траје обнова кућа, наш циљ је да ставимо у функцију системе за заштиту од поплава и да на тај начин вратимо на ниво пре маја месеца и пре поплава које су нас задесиле“, рекао је Марко Благојевић, директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Владе Републике Србије и додао да ће у периоду који следи, у другој фази обнове, радити на унапређењу система за заштиту од поплава, тако да систем заштите од поплава буде такав да ниво безбедности буде виши него до сада.
 
 
Душан Панић, директор ВПЦ „Сава-Дунав“ рекао је овом приликом да  у Ваљеву радови на санацији речног корита Колубаре интензивно почињу сутра. Он је оценио да је регулација корита Колубаре угрожена на већем делу и да је максимално скраћена процедура избора извођача како би радови што пре почели и како би било искоришћено лепо време. Он је најавио и то да радове „Ерозија“ неће прекидати иако буде лоших временских услова како би испоштовала постављене рокове за завршетак радова. 
 
Ваљево је данас посетио и Атила Јухас, државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије. Он се у име Владе Србије захвалио Влади Јапана на донацији и великој помоћи. Оценио је да су ова донација и радови на санацији корита Колубаре изузетно значајни због даље заштите грађана. 
 
Приликом посете Ваљеву, амбасадор Јапана присуствовао је састанку са градоначелником и његовим сарадницима у Градској кући, а обишао је и Геронтолошки центар који је у изградњи. 
 
 
 

Leave a Comment