Донација за изградњу десет кућа

Почетак » Донација за изградњу десет кућа » Вести » Донација за изградњу десет кућа
У Ваљеву ће бити изграђено нових десет зиданих објеката и санирано 16 објеката, у оквиру пројекта који финансира Европска унија, а реализују организације Арбитер Самаритер Бунд, заједно са партнерима Хаусинг центром, Иницијативом за развој и сарадњу и Фондацијом “Ана и Владе Дивац”. 
 
“Град Ваљево је претрпео велику штету у мајским поплавама. Само на објектима локалне инфраструктуре је процењена штета 1.127.000.000 динара. Ваљево је започело процес доношења решења за 49 објеката који имају шести степен оштећења. За сада је 29 објеката испунило законом прописане услове за изградњу, а 200 објеката за санацију. Организације које имплементирају помоћ имају пуну подршку Ваљева. Захваљујемо се ЕУ и организацијама које ће реализовати овај пројекат” рекао је градоначелник на данашњем представљању пројекта “Обнова кућа и економска ревитализација за најугроженије породице погођене поплавама у Србији”.
 
Коначни списак будућих корисника биће завршен ове недеље, а почетак радова се очекује у октобру. Грађанима Колубарског округа, међу којима и мештани села Ребељ које је највише страдало у поплавама, ће бити изграђено 10 нових кућа, док ће још 16 кућа бити потпуно обновљено, те опремљено новим намештајем и белом техником.
 
Мауро Машоли, координатор пројекта је рекао да ће Арбитер Самаритер Бунд, заједно са партнерима, обезбедити куће за 200 породица, односно обнову 170 и изградњу 30 нових стамбених јединица уз намештај и кућне апарате. “Поред овога, тим који чине ове четири организације ће омогућити пољопривредним газдинствима и малим и средњим предузећима реконструкцију 34 оштећена објекта као и доделу 100 грантова за поновно покретање бизниса”, рекао је Машоли.
 
Урош Делић из Фондације “Ана и Владе Дивац” каже да је циљ да помогну најугроженије продице у Србији да поново наставе са животом на најбољи могући начин.
 
“Завршава се процес селекције корисника наших грантова и ми ћемо се потрудити да породицама помогнемо на најбољи могући начин и да добију најквалитетнију опрему. Ми помажемо људе који раде у малим породичним бизнисима и у пољопривредним газдинствима”, рекао је Делић и нагласио да се помоћ односи у роби, садницама и другом материјалу, попут пластеника и система за наводњавање.
 
Жарко Ковач, заменик градоначелника Ваљева се захвалио ЕУ и свима који спроводе пројекат: “Од 49 објеката који испуњавају све законске услове, донета су сва решења. За градњу је опредељено 29 објеката, за седам објеката није се пронашла локација на којој се може безбедно градити, а да је у близини постојећих објеката и они ће добити новац. Одбијено је десет захтева, јер нису испуњавали услове. Ради се о кућама где власници не могу да докажу власништво. Три поступка су у прекиду, јер они који су пријавили штете нису власници објеката. У судском поступку то могу доказати и у наредних годину дана се поступак може окончати. Они који су добили ову помоћ, за време градње морају порушити старе куће. Куће су власништво државе Србије и након изградње ће њима бити пренете у власништво. Од ових десет кућа које ће се радити, три куће су у Ребељу и остале три, четири су практично та ребељска област. Можемо рећи да са обе стране Повлена и Медведника се налази свих десет кућа које гради АСБ. Држава спроводи исплату и она нас не обавештава за колико је захтева спроведена исплата. ”
 
Ковач је нагласио да поред угожености на сеоском подручју, у самом граду је озбиљно угрожено доста кућа. „Око 50 евидентираних објеката је директно угрожено клизиштима и неминовно је да се у наредних седам дана одлучи која ће то средства бити употребљена за санацију клизишта и којим ће темпом бити обрађивана“, констатовао је заменик градоначелника.
 
Драган Јеремић, директор ЈП “Дирекција за урбанизам, грађевинско земљиште, путеве и изградњу Ваљева” сматра да је процедура која је прописана законом, изазвала кашњења, упркос хитности изградње објеката, посебно у руралним подручјима: “Улазимо већ у октобар са јасним назнакама да ће градња почети тек половином октобра. Путна инфраструктура до тих објеката је потпуно уништена, а до неких је немогуће доћи. Заједно са донаторима морамо реаговати да прво обезбедимо прилазе и приступне саобраћајнице да би уопште могли да градимо. Надам се да ће потрајати Михољско лето и да ћемо моћи да градимо до краја године. Захваљујемо се АСБ-у, који су први и конкретни донатори који су се појавили и од самог почетка били најозбиљнији.”
 
Никола Радојичић, члан Градског већа и председник Комисије за утврђивање критеријума за доделу донација је рекао да је било потребно верификовати сву документацију за донаторска средства, али и ускладити је са законском процедуром.
 
Пројекат “Обнова кућа и економска ревитализација за најугроженије породице погођене поплавама у Србији”, чији је циљ пружање подршке у успостављању нормалних животних услова за породице погођене поплавама, спроводи се у осам општина, а финансиран је средствима Европске уније у оквиру Програма помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији.
 
Пројекат, у вредности од три милиона евра, обезбедиће поплавом најугроженијим грађанима Шапца, Шида, Бајине Баште, Лознице, Малог Зворника, Ваљева, Љубовије и Осечине обновљене домове, али и шансу за поновно покретање бизниса.
 
Програм помоћи Европске уније поплављеним подручјима у Србији, у вредности од 30 милиона евра, финансира Европска унија из претприступних фондова ИПА. Средства су намењена изградњи нових домова, обнови јавних установа, приватних кућа, путева и обнављању привреде и пољопривредне производње у 24 општине које су највише погођене поплавама: Бајина Башта, Ваљево, Варварин, Велика Плана, Јагодина, Косјерић, Коцељева, Крагујевац, Краљево, Крупањ, Лазаревац, Лозница, Љубовија, Мали Зворник, Обреновац, Осечина, Параћин, Свилајнац, Смедеревска Паланка, Трстеник, Уб, Чачак, Шабац и Шид. Све активности на терену спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО), организације ХЕЛП и АСБ, и Дански савет за избеглице (ДРЦ) – у координацији са Канцеларијом Владе Србије за помоћ и обнову поплављених подручја.
 
 

Leave a Comment