Донација за мост преко Обнице

Почетак » Донација за мост преко Обнице » Вести » Донација за мост преко Обнице
Удружење “Фонд дијаспора за матицу” донирало је 10 милиона динара за изградњу моста преко реке Обнице, у насељу Бошковића у селу Причевић, који је оштећен у мајским поплавама прошле године. Уговор су данас потписали градоначелник Станко Терзић и директор Фонда Живадин Јовановић. 
 
“Наш град је претрпео велике штете у мајским поплавама. Штете се процењују на 1.100.000.000 динара на путној и комуналној инфраструктури, стамбеним и привредним објектима, на обалоутврди на реци Колубари. До сада смо од Владе Републике Србије добили 53 милиона динара за санацију тих штета, донацију од 6 милиона динара од физичких и правних лица. Влада Јапана је определила 110 милиона динара за санацију дела Колубаре, од моста на Јадру до тениских терена, добили смо 10,5 милиона динара од Уједињених арапских емирата за изградњу четири куће на Петом пуку. Ова донација од 10 милиона динара је највећа донација коју смо добили из Србије и биће коришћена за изградњу моста на реци Обници у Причевићу. То је насеље које има 62 домаћинства, преко 200 становника и они сада користе импровизовани мост. Он ће много значити тим људима, јер ће моћи нормално да живе и функционишу. Урађен је пројекат за тај мост, добијена је грађевинска дозвола, убрзо расписујемо тендер и ускоро крећемо са изградњом. И овом приликом желим да се захвалим нашим донаторима и надам се да ћемо се поново, за два, три месеца окупити када мост буде завршен”, рекао је градоначелник Станко Терзић.
 
“Фонд дијаспора за матицу је основан 1999. године, на иницијативу српског расејања. Почетни капитал тог Фонда је износио око 15 милиона немачких марака. Половина тог износа је уложена у отклањање последица агресије НАТО-а. Друга половина је била блокирана више година и средства су на молбе и притисак српског расејања враћена тек септембра 2008. године. То су та средства која Фонд наставља да улаже у отклањање хуманитарних проблема и последица елементарних непогода у Србији. Фонд је недавно донео одлуку да из тих 
средстава издвоји један милион евра за отклањање последица катастрофалних последица у Србији и Републици Српској, током маја и септембра 2014. године. За Ваљево смо издвојили 10 милиона динара, који ће бити утрошени за мост преко реке Обнице. Нама је веома драго што се ова  средства користе за потребе оних који су претрпели највеће штете и за потребе решавања проблема најугроженијих делова становништва у Србији и Републици Српској. Од милион евра, 750.000 је намењено за санирање последица у Србији, а 250.000 евра у Републици Српској. 
 
Ово је знак да у тешким временима и у условима када понестаје и самопоуздања, солидарност у српском народу је присутна и она делује на најбољи могући начин.  Нама је драго што дијаспора на овај начин помаже да се ублаже последице поплава. Фонд је највећи појединачни донатор у Републици Србији и Републици Српској у отклањању последица свих елементарних непогода. Само за отклањање последица земљотреса у Краљеву, Фонд је издвојио 150.000 евра. Фонд је реконструисао мост Варадинска дуга преко Дунава, код Новог Сада, изградио мост преко Велике Мораве у Варварину, два моста преко Западне Мораве, један у Трстенику, а један у селу Јасика на улазу у Крушевац. Допринели смо реконструкцији 100 км путева у Шумадији и Поморављу, омогућили смо поправку школа, болница, обданишта и других институција и верујемо да ће та активност Фонда, као трајне хуманитарне институције српског народа, наставити да делује на отклањању последица и у будуће. 
 
Фонд је пружио велику помоћ српском народу на Косову и Метохији и најновија је одлука донета недавно, да се 1.200.000 динара издвоји за народне кухиње за Србе на Косову и Метохији”, рекао је Живадин Јовановић.
 
Након потписивања уговора, гости су обишли насеље Бошковића у Причевићу. У разговору са мештанима овог села, уверили су се колико им је мост битан, нарочито што у овом селу живи доста младих људи. Мештанима је приказан нацрт моста, који ће бити дуг 20, а широк 4,5 метара. Процењена вредност радова је 9.250.000, а преостала средства ће бити искоришћена за санирање приступних саобраћајница. 
 
Данас су у Ваљеву боравили, поред Живадина Јовановића, дипломате, амбасадора и некадашњег министра спољних послова СР Југославије, Слободан Аћимовић, члан Управе Фонда, који је заменик директора Републичког фонда здравственог осигурања и председник Фонда за дошколовавање младих пољопопривредника „Борка Вучић“ и Драгутин Брчин, некадашњи савезни секретар за информисање и директор Завода за израду новчаница, као и заменик министра просвете Жарка Обрадовића. 

Leave a Comment