ДРУГА РУНДА СРПСКОГ ДРИФТ ШАМПИОНАТА ОДРЖАНА У ВАЉЕВУ

Почетак » ДРУГА РУНДА СРПСКОГ ДРИФТ ШАМПИОНАТА ОДРЖАНА У ВАЉЕВУ » Актуелно » ДРУГА РУНДА СРПСКОГ ДРИФТ ШАМПИОНАТА ОДРЖАНА У ВАЉЕВУ
Drift00010Drift00011Drift00001Drift00002Drift00003Drift00004Drift00005Drift00006Drift00007Drift00008Drift00009

Протеклог викенда је у Ваљеву, на паркингу испред источне капије ХК Крушика а.д., по први пут  одржана дрифт трка у оквиру Serbian Drift Championship-a. Прва трка у оквиру овогодишњег шампионата одржана је у Чачку, а наредна ће бити на јесен у Младеновцу.

Овај шампионат се у Србији одржава око десет година. Мада је на првом дрифт такмичењу у Београду  учествовало само шест возача и да се до пре пар година сумњало да ће овај,  у свету веома популаран правац у аутомобилистичким такмичењима успети, број такмичара, посетилаца и заинтересованих је огроман. Чак ни киша, која је повремено падала, није омела Ваљевце да посете ову манифестацију и попуне трибине до последњег места. Организатори, Спортски ауто клуб  Tuning Styling,  процењују да је тркама присуствовало неколико хиљада гледалаца и да је око 25 возача возило у оба дана. Суорганизатори су Град Ваљево и ХК Крушик а.д.

Дрифт у Ваљеву је подељен у два дана. Програм за посетиоце је оба дана почео у 12 часова, а финалне трке су се возиле од 17 часова. У другој трци домаћег шампионата у дрифту, која је одржана у суботу 17. јуна 2017., највеће овације публике су одлучиле да је најбољи twin Видаковић-Савић. Победио је Зоран Савић из Србобрана, а друго место је припало Сави Видаковићу из Београда. Трећи је  Милош Ђорђевић из Крагујевца, а четврти  Игор Стевановић из Лесковца.

У недељу 18. јуна 2017. је одржана Day of champions трка у којој  учествују и дрифтери из региона,   од којих се у Ваљеву такмичио само брачни пар из Мађарске. Разлог изостанку већег броја такмичара из окружења је истовременo такмичење у Италији. Представница Мађарске, Nikolett Cselotei, је за сајт града Ваљева изјавила да су је током  обиласка Ваљева  највише фасцинирали  Тешњар и Храм Васкрсења Господњег. Њен супруг, Csaba Cselotei, је освојио друго место. Горан Симић из Новог Сада, који није учествовао у овом шампионату од 2015. године, када је постао шампион Србије, победио је возећи ауто Игора Стевановића, трећепласираног на овом такмичењу. Четврто место је заузео Милош Ђорђевић.

Дрифт возачи су показали како се контролишу аутомобили у бочном проклизавању. Moment of the Race је бравура Милице Тикић из Вршца, а само шеснаест година има најмлађи такмичар Бојан Цветковић.

С обзиром на досадашње одсуство возача из Ваљева, организатори су сигурни да ће их овогодишња трка анимирати да се пријаве наредне године.