Друге Тројице-Духовски понедељак

Почетак » Друге Тројице-Духовски понедељак » Вести » Друге Тројице-Духовски понедељак

Град Ваљево прославио је данас градску славу Духовски понедељак-Друге Тројице. Након Свечане литургије у Храму Васкрсења Господњег, коју је служио Епископ ваљевски господин Милутин, кренула је Духовска литија улицама града. Осим свештенства и руководства Града, у Литији су учествовали представници војске, полиције и других државних органа и институција, али и ученици ваљевских основних школа, чланови културно-уметничких друштава, спортских клубова. Најбројнији су били најмлађи Ваљевци, малишани из градских вртића којих је било више од 300. Духовска литија кренула је од Храма Васкрсења Господњег и кретала се Карађорђевом улицом поред Градске куће, а потом улицом Војводе Живојина Мишића, све до Храма Покрова Пресвете Богородице где је обављено резање славског колача и постављање литијског записа.
 
Поводом славе Града, упућујући најискреније честитке свим верницима, свештенству и свим грађанима Града Ваљева, градоначелник Зоран Јаковљевић овом приликом је рекао: „Овај празник симболише јединство, а нашем граду је више него икад потребно јединство и солидарност свих грађана са проблемима са којима се суочавамо, јер само тако их можемо превазићи. У овом граду много је више добронамерних, паметних и зрелих да преузму одговорност, зато позивам такве да дигну свој глас за добробит свих нас. У тешким временима доносе се тешке одлуке, али ни једна одлука није вредна људског здравља, живота појединца и његове породице, јер је наш живот највреднији поклон од Господа Бога који смо добили. У овом дану када Град Ваљево слави своју славу  застанимо, осврнимо се иза себе, погледајмо своја дела, размислимо о својим поступцима и радујмо се будућности која нас чека, а она може бити светла, ако се оканемо сујета и ситних интереса и препознамо добре намере од појединаца до институција“, рекао је градоначелник Јаковљевић позивајући све грађане Ваљева да покажу јединство, солидарност, бригу, љубав и радост за друге.
 

 
Све присутне вернике и наше суграђане поздравио је Епископ ваљевски господин Милутин и протојереј ставрофор Драган Алексић, старешина Храма Покрова Пресвете Богородице, позивајући да градску славу прославе у срећи, здрављу и весељу.
 
Иначе, у православном свету Духови су трећи празник по значају, после Божића и Ускрса, и сматрају се “рођенданом“ Христове цркве. Ваљево је пре 15 година обновило обележавање своје градске славе и од тада до данас из године у годину све је већи број грађана који присуствују овој духовној свечаности.

Leave a Comment