Други о…Модерна галерија Ваљево

Почетак » Други о…Модерна галерија Ваљево » Вести » Други о…Модерна галерија Ваљево
У београдском часопису „Печат“, у два јануарска издања оцењен је и коментарисан рад Модерне галерије у Ваљеву, из пера ликовног критичара Дејана Ђорића.
 
Изложба цртежа Љубе Поповића ваљевске Модерне галерија у 2010. години, проглашена је за пету најбољу изложбу, a изложба слика и цртежа Бранислава Марковића из 2008. године, заузела је осмо место у друштву десет најбољих изложби у Србији, у периоду од 2001. до 2010. године.
 
У тексту „Време презира публике“, аутора Дејана Ђорића, Модерна галерија у Ваљеву је представљена као једна од ретких институција културе у Србији, која је сачувала „планско и систематско деловање на плану највиших облика фигуралне, фантастичне и метафизичке уметности“.
 
Анализирајући двадесет пет година рада Модерне галерије, Дејан Ђорић је подсетио на сликарска имена која су прошла кроз ову галерију, у виду шездесет једне изложбе.
 
„Стручне текстове су писали седамдесет осам најбољих српских, хрватских и страних писаца, песника, синеаста, ликовних критичара, историчара уметности и теоретичара. Најбољи сликари и тумачи њихових дела окупили су се око „Модерне галерије Ваљево“, највише захваљујући угледу и ауторитету Љубе Поповића. У протеклој деценији заувек су отишли неки од најбољих домаћих и светских сликара, чланови групе „Медиала“ или њима блиски уметници и тумачи чији је рад пратила ова галерија“, пише Ђорић у претпоследњем броју „Печата“.
 
 

Leave a Comment