Други о нама: Инклузија и образовање- стипендије за успех у животу

Почетак » Други о нама: Инклузија и образовање- стипендије за успех у животу » Вести » Други о нама: Инклузија и образовање- стипендије за успех у животу
Град Ваљево из градског буџета за наредну школску годину обезбедиће средства за месечне стипендије у износу од 2.500 и 5.000 динара за средњошколце и студенте Роме у складу са препорукама Локалног плана акције за образовање Рома.
 
Марија Весић и Јована Јовановић су другарице из насеља Баир, у Ваљеву. Заједно су завршиле основну школу „Сестре Илић” и сада са нестрпљењем очекују да крену у средњу школу. Обе се надају упису у Економску. Марија на смер за туристичког водича јер јој енглески и француски иду добро а Јована жели да се школује за економског техничара.
 
Две другарице су у уз помоћ родитеља конкурисале за добијање месечних стипендија које ће град Ваљево од наредне године додељивати ђацима у средњим школама и студентима.
 
У складу са Локалном акционом плану за образовање Рома, који се спроводи већ пет година, планира се месечни износ од 2.500 за средњошколце и 5.000 динара за студенте, а све у циљу да се што већи број Рома у овом граду образује.
 
Марија Весић и Јована Јовановић, петнаестогодишњакиње са старијим другарима, током распуста, разговарају о ономе шта их чека у средњој школи а већ имају планове и за факултет.
 
Како каже Владимир Пантић, градски заступник мањина конкурс је отворен до краја септембра и план је да се из буџета издвоји око милион динара у ту намену.
 
– Критеријуми ће бити пре свега успех самих ђака и академаца а контроли услов економско стање родитеља. Један неће искључивати други, појашњава Пантић.
 
У граду Ваљеву око 200 ђака ромске националности похађа основне школе док је у средњим око 50. Тачан број академаца се не зна. Локални план акција за образовање Рома у граду се спроводи пет година. Резултати су више него видљиви, сматра Пантић. Ученица Марија каже да је у основној школи била одличан ђак. Нада се да ће високе оцене наставити да ниже у новој школи. Њена мама Драгана додаје да је она желела да јој кћерка упише фармацију али супруг и она нису врши притисак на кћерку да сама изабере оно што је занима.
 
– Одувек смо је само саветовали да учи и буде пажљива на часу. Само у првом разреду сам јој помагала око задатака, искрена је мама Драгана уз опаску да уколико добије стипендију средства ће добро доћи. – Требаће новац ако Марија касније крене на студије. Мораће да се плаћа стана, уџбеници.
 
Маријина другарица Јована о новом искуству у средњој школи распитује се код рођеног брата и сестре од стрица који су старији неколико година од ње. И као и Марија са нестрпљењем очекују и радују се 1. септембру.
 
Градска управа Ваљева је раније најавила да до 2015. године има намеру да средства за стипендије буду увећавана из године у годину.
 

Leave a Comment