Други о Ваљеву: Задарски лист

Почетак » Други о Ваљеву: Задарски лист » Вести » Други о Ваљеву: Задарски лист
Жарко Ковач, замјеник градоначелника Ваљева, прије утакмице Металца и Задра примио је у просторијама градске управе делегацију Кошаркашког клуба Задар, коју је предводио Бранко Скроче, спортски директор. Како пише портал колубарске.рс, Ковач и Скроче сложили су се у оцјени да је, алудирајући на ратне деведесете и распад Југославије, лако кварити, а много теже градити.
 
– Задрани су у Ваљеву увијек наилазили на гостопримство на сваком кораку – казао је Скроче, који се присјетио и утакмица с Металцем из Прве савезне лиге СФРЈ између 1973. и 1979., чији је судионик и сам био. Скроче је у Ваљеву био и на припремама младе југославенске репрезентације за Балканијаду у турском Измиру код проф. Аце Николића, те је изборио статус А репрезентативца за ЕП у Белгији 1977. и СП у Манили 1978.
 
На међусобне утакмице из седамдесетих подсјетио је и Војислав Кецојевић из Металчевце златне генерације.
 
– Прву прволигашку утакмицу у Ваљеву играли смо са Задром прије 41 годину, точније 10. студеног 1973. Изгубили смо 71:81. Велика је част била играти против Гиергие, Ћосића, Марцелића, Остарчевића, Јерака, Перинчића, Матуловића, Скроче… Изгубили јесмо, али се обрукали нисмо – присјетио се Кецојевић за колубарске.рс.
 
Посљедња прволигашка утакмица Задар – Металац играна је 17. ожујка 1979. у Јазинама, а славили су домаћи са 94:88. Нови Задар тада су предводили Скроче, Матуловић, Остарчевић, Перинчић, Обад, Петрановић, Поповић… Ваљевчани су се сјетили и како су у Задар неријетко ишли четвртком због густог протокола, а домаћин им је најчешће био Цицо Троскот. Увијек су били срдачно дочекивани, као и Задрани у Ваљеву. Металац је неколико пута побиједио Задра у својој дворани, а једном и у гостима, али је Задар тада био домаћин у Шибенику. Кризне године донијеле су и доста мука овим кошаркашким клубовима, који се сада покушавају вратити старим стазама. У томе су једни другима пожељели све најбоље, а овај, први сусрет након дугих 35 година, био је, изгледа, почетак једног новог, обновљеног пријатељства.
 
Задарски лист, 13. 1. 2015.

Leave a Comment