Други Сабор на Повлену 9 – 11. 08. 2013. године

Почетак » Други Сабор на Повлену 9 – 11. 08. 2013. године » Вести » Други Сабор на Повлену 9 – 11. 08. 2013. године
На Кнежевом пољу подно малог Повлена одржан је Други Сабор на Повлену који је окупио неколико стотина гостију и мештана подповленских села.
 
У петак, 9. августа организовано је свечано отварање Сабора подизањем саборске заставе и предајa плакете Другог Сабора 2013. године овогодишњем домаћину славе посвећене преносу моштију Св архиђакона Стефана, коме је црква на Повлену и посвећена, Радомиру Раши Матићу, штампару из Ваљева који је рођен у селу Богатић под Повленом.
 
Главног дана Сабора у суботу, 10 августа, у раним јутарњим часовима одржана је свечана литургија и резање славског колача.
 
У оквиру Саборског програма организовано је надметање здравичара и жири на челу са књижевником Радованом Белим Марковићем је одлучио да награде равноправно додели четворици здравичара: Велибору Величковићу са Голије, Вуку Пантовићу из Сјенице, Марку Витезовићу из Косјерића и Драгиши Симићу из Доње Топлице.  Марко Витезовић (10) је другопласирани са такмичења одржаног 2012. године.
 
Стојадин Ранковић звани Реган, мештанин из Доњег Таора, говорио је своју песму посвећену планини Повлен. Куд Ђердан, уз музичку пратњу Мирчете Ракића (фрула), је имао свој наступ играма из Качера.
 
Први пут одржано је такмичење  за најбољег играча народног кола који су се борили за дукат Св. владике Николаја. Жири којим је руководио Владимир Спасојевић, кореограф, одлучио је да титулу најбољег играча народног кола Другог Сабора на Повлену додели Милораду Госпавићу из Ваљева.  Друго место за играње из „срца и душе“, Вера Јовановић из Доњег Таора а треће место Неда Ружичић (12) из Ваљева, најмлађа учесница такмичења.
 
Сабор је отворио Матија Бећковић речима: „Дошао сам да отворим Сабор на Повлену који је већ отворен да отворенији не може бити и да пресечем врпцу које нема јер док је небо отворено овај сабор неће бити затворен. Планине су за врлине. Планине су наши учитељи како да будемо достојни висине и свог места на земљи. И да се трудимо да наше место међу људима буде оно које наше планине заузимају међу планинама“
 
Великом броју угледних званица, мештана, еколога, планинара, придружили су се: др Милорад Живковић, члан колегијума Представничког дома Парламентарне скпштине БиХ, Бојан Контич, градоначелник Велења, Лубош Максина заменик градоначелника и Катарина Враблова, чланица Градског већа, словачког града Превидза, др Мирослав Перишић, директор Историјског архива Србије, проф др Света Рајак, LSI, Лондон, Жељко Сертић,  председник Привредне коморе Србије, Душан Kоруноски – генерални секретар Уније послодаваца Србије, Станко Терзић, градоначелник Ваљева, Живорад Бојичић, председник општине Лајковац, Милан Божовић, члан градског већа општине Косјерић, Петар Пајић, песник, проф др Дарко Танасковић, оријенталиста и професор Универзитета, Марио Лукиновић – помоћник директора Завода за заштиту природе Србије, Милијан Јелић, винар, ктитор цркве на Повлену, Душан Михајловић, бивши министар,  Мирослав Латиновић, лични секретар председника Републике, бројни привредници и представници јавног и културног живота ваљевског краја, представници медија…
 
Пажњу је привукла тачка младог мађионичара из Лазаревца Бојана Богдановића будући да се за Повлен везује  магија и надприродно коју је описао у својим приповеткама родоначелник српске приповетке, писац Милован Глишић, јер му је мајка из ових крајева.
 
Представљање на Сабору су имали Клуб Арс Нова – књигом посвећену Првом Сабору „Повленски старопис“ и издавачком делатношћу, манастир Лелић, „Племић комерц“ Осечина, произвођачи меда, купиновог вина, произвођачи ракије, Завод за заштиту природе Србије, подмладак Друштва младих истраживача „В.Мандић Манда“, WILD SERBIA…
 
Саборашима је подељен апел да својим прилозима помогну обнову кивота св. Владике Николаја.
 
Домаћин славе и наредног Сабора 2014. је познати ваљевски привредник Мирослав Милиновић Чавра.
 
11. августа изведена је еколошка радна акција чишћења Кнежевог поља у којој су учествовали организатори и двадесетак мештана. Скупљене су две тракторске приколице различитог отпада.
Затварању Сабора  присуствовали су ктитир цркве посвећене преносу моштију Св. Архиђакона Стефана Милијан Јелић са игуманијом манастира Ђелије мати Гликеријом и сестром Февронијом. Саборску заставу спустио је сабораш Матија Додовић. 
 

Leave a Comment