Држава преузима Ваљевску пивару

Почетак » Држава преузима Ваљевску пивару » Вести » Држава преузима Ваљевску пивару
Пореска управа Србије прихватила је план реорганизације Ваљевске пиваре у стечају чиме је основни дуг од 1,04 милијарде динара претворен у државни капитал. На тај начин Пивари не прети банкрот због дуга од две милијарде динара за неплаћене порезе и акцизе из 1990-тих, који је конвертован у капитал државе, закључено је у Привредном суду у Ваљеву. Ваљевска пивара обавезе за камате од 948,6 милиона динара ће репрограмирати и вратити у року од 60 месеци.
 
Ваљевска пивара нема дугова добављачима, месечно производи 100.000 хектолитара пива, има позицију на тржишту региона, редовно исплаћује плате радницима, а држави измирује све остале обавезе, наведено је у програму реорганизације те пиваре. Грејс период је 12 месеци, дуг се исплаћује у 48 рата, а заложно право државе на имовини Ваљевске пиваре остаје до намирења пореског потраживања у целости.
 
Ваљевску пивару са 230 радника, стару готово 130 година, на поновљеној аукцији 2003. године купио је за 22 милиона динара конзорцијум београдске Атлас групе у којем су били и Триглав осигурање, Градина експрес и бивша Атлас, сада Пиреус банка.
 
Почетком јула 2010.уведен је стечај на предлог Агробанке због трајне неспособности Пиваре за плаћање. Након тога, у решавање проблема су се укључили и челници Ваљева, који су контактирали надлежне републичке институције. Након састанака у Министарствима економије и регионалног развоја и финансија, на којима је поред представника Пиваре био и помоћник градоначелника Радивоје Милутиновић, пронађено је ово решење, које је одлуком Привредног суда у Ваљеву, јуче и реализовано.
 
 

Leave a Comment