Дугогодишња успешна сарадња

Почетак » Дугогодишња успешна сарадња » Вести » Дугогодишња успешна сарадња
Ваљево је посетио Михал Каплан, директор Чешке развојне агенције заједно са Јиржи Кралом, економским саветником Амбасаде Чешке Републике у Београду, Иваном Пејић Поволна, пројект менаџером Чешке развојне агенције и Дејаном Ждралом, локалним координатором развојних пројеката у Амбасади Чешке Републике у Београду. Приликом посете Ваљеву, они су разговарали са градоначелником Станком Тезићем и његовим сарадницима о досадашњој успешној сарадњи, али и о будућим заједничким пројектима. 
 
Помоћ Владе Чешке Републике и Чешке развојне агенције до сада је била у вредности од око 3.250.000 евра.Градоначелник Терзић захвалио се представницима Чешке развојне агенције на дугогодишњој успешној сарадњи и помоћи у реализацији значајних пројеката. 
 
„Донације су се односиле на неколико пројеката: пројекат топлификације, изградња топловодне мреже до болнице, подстанице, изградња резервоара у Пакљама, санација Јаза, реконструкција црпне станице Градац, проширење резервоара Боричевац, изградња Трансфер станице. Подршка је била значајна и велика и тешко да би Град сопственим средствима могао да финансира ове пројекте и на тај начин реши комуналне проблеме ефикасно као до сада. Захваљујем се господину Каплану на помоћи и надам се да ћемо имати прилике и убудуће да сарађујемо“, рекао је градоначелник Терзић и додао да се град Ваљево кандидовао и за реализацију нових пројеката које би финансирала Чешка Влада. Реч је о пројектима реконструкције старе фабрике воде на Пећини, осим тога Град очекује помоћ Чешке развојне агенције при кандидатури за пројекте из претприступних фондова Европске уније. 
Директор Чешке развојне агенције Каплан упознао се са до сада реализованим пројектима у Ваљеву које је финансирала Чешка Влада. Овом приликом посетили су Јаз и упознали се са његовом реконструкцијом, зграду Топлане и Болнице, Трансфер станицу. „Ово је моја прва посета Републици Србији у својству директора Чешке развојне агенције. Чешка развојна агенција подржава Србију кроз развојне пројекте од 2010. године. Годишњи обим целокупне помоћи Србији је око милион евра. Од самог почетка реализације тих пројеката један већи део је био усмерен на град Ваљево и његову околину. Један од разлога за тако нешто је што смо у граду Ваљеву препознали доброг и квалитетног партнера и захваљујући томе смо успели да реализујемо велики број пројеката. Реализовали смо пројекте у секторима водоснабдевања, енергетике, заштите животне средине, управљања чврстим комуналним отпадом. Очекујем да ћемо у неком будућем периоду моћи и даље да сарађујемо“, рекао је овом приликом у Ваљеву директор Чешке развојне агенције Михал Каплан. Он је додао и то да је Чешка развојна агенција брзо реаговала када је у питању пружање помоћи Србији након мајских поплава. Један од пројеката је и реконструкција Црпне станице Градац који је у плану да се реализује након поплава које су задесиле Ваљево.  
  

Leave a Comment