Дуже без воде висинске зоне и периферија, остатак града нема проблема

Почетак » Дуже без воде висинске зоне и периферија, остатак града нема проблема » Вести » Дуже без воде висинске зоне и периферија, остатак града нема проблема
Јутрос у 6 сати у резервоару на Пећини вода је била на нивоу од 2,4 метра, од укупно 4 метра колики је капацитет резервоара. То значи да је потрошња све стабилнија. То је омогућило да се прецизније могу планирати укључења и искључења воде. Јутрос је пуштена вода на десној страни реке Колубаре, а то су потрошачи у Тешњару, Градцу, Сувоборској, Ужичкој улици и Белошевцу. Висинске зоне Петог пука су пуштене, осим зона које су се неправилно повезивале и због чега не могу имати воду.
 
Током преподнева воду ће добити Колубара 2 и Попучке. Наизменично ће се искључивати потрошачи на левој и десној обали Колубаре.
 
Директор “Водовода” Ђорђе Павловић каже да је 30 % потрошача обухваћено рестрикцијама воде, а од тог броја 10 %, што је око 2500 потрошача нема воду у дужем временском периоду. 70% града све време има воду, каже Павловић: “Једини разлог због кога неко дуже, а неко краће остаје без воде је техничке природе и због хидрауличког модела мреже у граду. Постоји систем надзора и праћења колико се троши воде у зонама. Не ради се о томе да неко остави људе намерно 36 сати без воде. Неко ко је у вишим зонама више ће трпети од оних у нижим зонама.”
 
Миодраг Марковић, директор Јавног предузећа за управљање и коришћење регионалног вишенаменског хидросистема Стубо-Ровни „Колубара“ Ваљево је рекао да се ови радови изводе на делу цевовода од водозахвата Пакље, у дужини од 8 км. 
 
„На том делу цевовода је дошло до великих губитака сирове воде, зато што последњих тридесет година на том цевоводу није ништа урађено. Ми смо за овај проблем знали и приликом пројектовања цевовода  од акумулације Стубо-Ровни до Пакљи и урађени су пројекти, које су препознали у Делегацији ЕУ у Србији као значајан проблем. Определили су велика средства, више од 300.000 евра, за рехабилитацију овог дела цевовода. Препознали смо најозбиљније кварове и сада се мењају вентили, шахте, шест ваздушних вентила и цеви које су попуцале од експлоатације. Као инвеститор се појављује „Колубара“, а радове изводи „Јединство“ из Ужица. Морам да истакнем да се овај посао завршава у рекордном року. Надам се да ће систем што пре бити пуштен у функцију. Морам јавно да похвалим „Јединство“, које је максимално усмерило напоре ка овом послу, који раде успешно и ефикасно. Остало је да се још уради замена ваздушног вентила, један уљни испуст и замена цеви на два места.
 
Поред овог инвестиционог захвата, прошле године смо урадили нови шахт на Јадру. Сада не постоји могућност да као некада када дође до хаваријских искључења, без воде буде цео град. Сада се може управљати са системом да само тамо где је квар, буде искључен део града. Овај посао је коштао преко 100.000 евра. И са ових 300.000 евра можете видети колики је допринос ЕУ граду Ваљеву! 
 
Врло брзо ћемо спустити затвраче и почећемо са пуњењем бране. Поред овакве ситуације која се догодила, где имамо три изворишта воде у Ваљеву-Пакље, Градац и Илиџу и који су се показали да нису довољни да снабдеју град Ваљево са водом, имаћемо брану и акумулацију од 50 милиона кубика воде, где се дотоком од 1800 литра у секунди трајно решава проблем водоснабдевања“, рекао је директор „Колубаре“.
 
Бранка Михољчић, начелница Санитарне инспекције каже да наш „Водовод“ има моћно постројење за прераду 600-650 литара, а ако се прикључи старо постројење и до 1000 литара у секунди, са испробаном и провереном технологијом, са системом управљања квалитетом, аутоматизованом производњом.
 
„У сваком тренутку се зна у ком делу града има воде, колико воде иде према граду. Постројење је добро конципирано, са добрим тимом, пристојном лабораторијом. Верујем да тај тим уз устаљену технологију прераде, поготово што Градац не повећава мутноћу, што олакшава процес прераде и пречишћавања воде, неће имати проблема у одржавању квалитета воде за пиће. Контроле су честе, на два сата се узима вода, није се десило да неки део града добије воду, а да се пре тога није проверио квалитет воде. За очекивати је да се процес и заврши успешно. Цевовод који се ради, пре пуштања ће бити добро испран и дезинфикован“, рекла је Бранка Михољчић.
 
Начелник Градске управе за локални развој, привреду, урбанизам и комуналне послове Александар Вујић Суботић је најпре упутио извињење грађанима због рестрикција воде и захвалио им се на разумевању које су до сада показали.
 
„Ми ћемо са наше стане дати све од себе да ове рестрикције буду сведене на најмању могућу меру до краја недеље. У овом случају, струка је заказала у смислу што јавност и градско руководство није добило јасну слику о размерама рестрикција које ће бити спроведене. Након овог посла, уколико се ово испостави као тачно, спровешћемо корективне мере. Са друге стране, ова инвестиција је веома значајна за цело Ваљево и то је мало пало у сенку због целе ситуације. Ради се о вредном пројекту на мрежи која деценијама није реконструисана. Када се радови заврше, ми ћемо у значајној мери добити на квалитету водоснабдевања и смањити губитке у мрежи. Боље је урадити нешто у тренутку када се отворе могућности, макар то трајало седам дана, него чекати наредних пар година и да будемо у значајнијем проблему. Чињеница је да град Ваљево нема проблема са водоснабдевањем у редовним условима. Брана и акумулација Ровни су једна од алтернатива нашег водоснабдевања, значајна не само за нас, већ и за цео регион. 
 
Морам да похвалим „Јединство“ из Ужица које добро напредује и померили су рокове које су поставили на самом почетку, у смислу да ће радови бити раније завршени. Градско руководство из сата у сат прати целокупну ситуацију и могу рећи да имамо одличну координацију са „Колубаром“, „Водоводом“, Санитарном инспекцијом. Све градске службе и Комунална полиција обилазе оне зоне у којима се пушта вода током дана, апелују на грађане да рационализују потрошњу. Обилазе цистерне на 30 пунктова у целом граду и обавештавају „Водовод“ да ли их треба допунити, или ако су оштећене цистерне“, рекао је Александар Вујић Суботић на данашњој конференцији за новинаре, посвећеној тренутној ситуацији у граду, када је у питању водоснабдевање. 
 

Leave a Comment