Два нова санитетска возила за Дом здравља

Почетак » Два нова санитетска возила за Дом здравља » Актуелно » Два нова санитетска возила за Дом здравља

Град Ваљево је финансирао набавку два нова комплетно опремљена санитетска возила за Дом здравља, која ће унапредити квалитет рада ове здравствене установе, услуге санитетског превоза и транспорта пацијената.  „Ако узмемо у обзир чињеницу, да је пре 15 година била последња набавка новог санитетског возила, јасно је како су се бивше власти односиле према Дому здравља, а пре свега према здрављу наших суграђана. Набавка ова два санитетска возила су само почетак, јер планирамо да, заједно са Министарством здравља Републике Србије, набавимо још 2-3 санитета за Дом здравља, како би на тај начин потпуно реновирали возни парк. Осим санитетских возила, у протеклом периоду набављена су возила и за друге службе, пре свега службе патронаже, али и за службу кућне неге. Све је у већој мери изражена потреба хитних превоза пацијената за Београд, тако да је набавка нових возила неопходна“, нагласио је градоначелник града Ваљева др Слободан Гвозденовић приликом примопредаје кључева нових возила на данашњој конференцији за новинаре.

Градоначелник је овом приликом истакао да је нова градска власт у Ваљеву у протеклом периоду уложила преко 30 милиона динара у опремање Дома здравља и унапређење квалитета услуга, као и то да ће средства и убудуће бити предвиђена за подизање нивоа услуга у овој здравственој установи.

„О значају улагања говори и чињеница да је ваљевски Дом здравља добио акредитацију на максималних седам година. Иначе, у наредном периоду руководство града Ваљева ће реализовати пројекат „Ваљево здрав град“ који је у складу са смерницама Светске здравствене организације, где ће Дом здравља имати значајно место. Реч је пре свега о унапређењу примарне заштите и превенције незаразних и малигних обољења, које изазивају велику стопу смртности“, рекао је градоначелник Гвозденовић.

Говорећи о значају набавке нових санитетских возила, директор Дома здрав др Завен Дер Хазарјан, истакао је да су у прошлој години,  санитетска возила Дома здравља прешла чак 700.000 километара, а од тога 24.000 километара прешла су само возила због пацијената на дијализи. „Имамо 50 пацијената који редовно иду на дијализе, а током прошле године имали смо 600 превоза на релацији Ваљево-Београд. Средства која је град Ваљево определио за Дом здравља и набавку најсавременије опреме као што су ултразвучни апарати, санитетска возила, али све друго што је урађено у претходном периоду, смо само могли да пожелимо. Постоји иницијатива да оформимо регионалну службу Хитне помоћи, која би покривала територију од Осечине, Лајковца, Љига, Уба и Мионице. Очекујемо да ћемо тако на најбољи начин показати како добро функционише здравствени систем нашег града “, рекао је Дер Хазарјан који је овом приликом најавио да ће ускоро бити допремљен мамограф, као и рентген апарат.

Данас Дома здравља у Ваљеву представља једну од најреспектабилнијих здравствених установа у Србији и по свим критеријумима спада међу пет најуспешнијих здравствених установа у земљи у области примарне заштите.