Двадесети Светски дан менталног здравља 10.10. 2012.

Почетак » Двадесети Светски дан менталног здравља 10.10. 2012. » Вести » Двадесети Светски дан менталног здравља 10.10. 2012.
 
 
Светска федерација за ментално здравље, Светска здравствена организација и многе националне организације које се баве менталним здрављем, од 1992. године, сваког десетог октобра обележавају Светски дан менталног здравља. Иако је посвећен унапређивању заштите менталног здравља, подизању опште свести о менталном здрављу и поремећајима, као и правима особа са менталним поремећајима, дакле општим темама, сваке године издваја се по једна тема, којој се посвећује посебна пажња. Ове године то је депресија, широко распрострањени ментални поремећај, тако да смо у могућности да се активностима везаним за ову тему, придружимо и обележавању Европског дана депресије, европском програму који је ове године почео 01.10.2012.
 
Очекује се да ће до 2030. године депресија бити најчешћи узрок оболевања. Сматра се да једна од десет особа пати од тешке депресије, а скоро једна од пет ће током свог живота имати овај поремећај. Лечење није доступно чак за више од 75% особа са депресијом, а у неким земљама мање од 10% оболелих добије икакаву терапију. Иако се слика депресије може разликовати код припадника различитих култура, постоје и заједничке карактеристике (нпр. депресивно расположење, губитак интересовања или задовољства, пад енергије, поремећен апетит или спавање, пад концентрације), као и заједнички фактори ризика (нпр. пол, сиромаштво, нижи образовни ниво, генетски пренесена осетљивост, изложеност насиљу, друге хроничне болести, развод, …), којима актуелна економска криза свакако доприноси.
 
У оквиру заједничких активности Радне групе, коју сачињавају представници свих заинтересованих страна, која је формирана кроз пројекат “УПСТРЕАМ” (Унапређивање социјализације и третмана у менталном здрављу ), али и у сарадњи са KАРИТАС-ом Србије, у Ваљеву већ неколико година учествујемо у обележавању овог дана. Наша идеја да то не треба да буде само један дан у години, добила је свој пуни израз у слогану “365 дана за ментално здравље”, а активности на промоцији менталног здравља трају целу годину.
 
Централни догађај ове године је округли сто под називом “Сва лица депресије”, који ће бити одржан у Модерној галерији, 10.10.2012, у 12 часова. Пре тога, од 10 часова на Градском тргу биће постављен штанд са информативним материјалом.
 
И ове активности, као и све које им претходе или које следе, најављују се и бележе на сајту www.365danazamentalnozdravlje.org
 
 

Leave a Comment